Muzika
107

The Frajle, novosadske mušketirke sa gitarama, napravile "himnu o šeher gradu"

Klix.ba
Članice novosadskog benda The Frajle u posljednje vrijeme vrijedno rade i promovišu novi album koji obiluje veselim notama, kao što je to slučaj u pjesmi "Sarajevo" koju zovu svojom "himnom o šeher gradu". Trenutno su Frajle na turneji, sviraju i pjevaju širom Balkana, a već u 2016. godini planirana je turneja po Bosni i Hercegovini.

The Frajle za Klix.ba govore kako je nastala pjesma o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Mnogi gradovi su inspirativni, ali Sarajevo je Frajlama posebno u srcu.

"Uvijek smo lijepo ugošćene, mnogo prijatelja smo stekle tamo, grad sevdaha i meraka! Sarajevo je bilo inspiracija i Alki Vuici koja nam je pomogla da što bolje sročimo tu priču koja nam je u srcu!", ističu djevojke pjevajući:

"Sa-Sa-Sarajevo, o, dobro Sarajevo, lude noći vina i sevdaha, mene čeka moja raja, uvek idemo do kraja, tu se živi iz meraka!"

Ovakva pjesma zahtijeva i ekranizaciju, pa će se spot, naravno, snimati u Sarajevu. Kako kažu, vesele se trenucima snimanja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i jedva čekaju utiske na ono što će se desiti kada se radi o spotu za pjesmu "Sarajevo".

One pišu o životu i situacijama koje se njima dešavaju. Ponekad se dese i drugima, pa ih one pretoče u svoje stihove i note.

"Ideja o novom albumu se rodila odmah nakon 'A strane ljubavi', za nepunih godinu dana. Pjesme su samo nailazile, kao lavina, pa smo odlučile da publika ne čeka dugo, već da to odmah podijelimo sa svima", kažu Frajle i dodaju kako je njihov život jedna velika turneja, pa im tako i pjesme nastaju u putu, na probama, u autu.

S obzirom na to da mnogo putuju, djevojke su pjesme snimale u Beogradu sa producentom Vojom Aralicom, koji je s njima od prvog albuma, dok su u Zagrebu radile s Antom Gelom. Na novom su albumu sarađivale s Alkom Vuicom kao tekstopiscem, Magnificom kao kompozitorom i Goranim Karanom, a tu je i gitarista Stochelo Rosenberg koji je gostovao na jednoj pjesmi koju su djevojke prevele na francuski.

Za pjesmu "Menjam dane" već je snimljen spot u kojem su se poigrale scenografijom i efektom usporenog snimka.

"Bilo je vrlo zanimljivo, a naše ideje u spot je pretočio naš saradnik iz Zagreba Filip Filković sa kojim smo i dobile dvije MTV nagrade za prethodne spotove koje smo zajedno radili. 'Menjam dane' je postala himna za sve zaljubljene, zovu je i 'Ko te voli kao niko", izjavila je Nevena Buća, članica benda The Frajle.

Tvrde da je i dalje najbitnije imati dobru pjesmu. Jer, kako kažu, to je ono što održava karijeru što duže živom. Ako pjesma ima i vizualizaciju, onda je to pun pogodak, a njihov cilj je, kako kažu, praviti pjesme koje će se pjevati godinama i ući u evergreen.

Turneju su počele koncertima u Beogradu i Novom Sadu. Na proljeće The Frajle muzički karavan ide širom regiona. U okviru toga, obećavaju da neće zaobići BiH.

"Dolazimo sa novim pjesmama, novim pričama koje još niste čuli. Dolazimo da napunimo srce i dušu jedni drugima. Jedva čekamo!", kažu Frajle.

Djevojke iz benda su diplomirale psihologiju, ekologiju, pravo i francuski jezik one godine kada su se i okupile. Do sada se nisu stigle baviti profesijama, ali itekako znanje koriste u prevođenju pjesama, poslovnim procjenama, pregovorima i ugovorima. Karijera im je rasla, imaju tri albuma iza sebe, ali nisu odustale ni od cover verzija pjesama u njihovim aranžmanima.

"Bile smo strpljive, mnogo smo radile i karijeru gradile na duge staze širom regiona. Sada su naši koncerti veliki, jer nam se publika širi i to je veća odgovornost, dati svima njima cijelog sebe. U poslu smo vrlo ozbiljne, a na bini i u životu se igramo. Nikad ne treba zaboraviti igrati se i gajiti to dijete u sebi!", pričaju Frajle.

Nedavno su Frajle snimile i duet sa Tijanom Dapčević za pjesmu "Živote kreni".

Kažu kako sve rade timski i po dogovoru. Jedna drugoj su podrška, a poslovi su podijeljeni. Šale se da jedna pravi doručak, druga priprema raspored tog dana, ili odgovara na intervju, treća vozi, a četvrta se čuje sa saradnicima. Ističu da su kompromis, tolerancija, zajedništvo, razumijevanje i snaga odlike timskog rada. Sebe nazivaju mušketirkama koje umjesto mačeva imaju gitare s kojima su krenule u osvajanje svijeta.

Uskoro njihov album izlazi i u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj i Srbiji. Dio prihoda od prodaje CD-ova ide u humanitarne svrhe.

"Raduje nas uvijek da možemo nekom pomoći, kako prodajom diskova, tako i kroz muziku - kažu nam da je naša muzika lijek za dušu. Mi smo ponosne i sretne zbog toga! Dobro se dobrim vraća", poručuju Frajle.