Uoči koncerta
21

TBF za Klix.ba: Od muzike se može živjeti, mi smo pravi dokaz za to

Piše: Lejla Kajić
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Hitovi TBF-a redovno se vrte na radio stanicama, a u Sarajevu su zadnji put svirali na Sarajevo Beer Festivalu. Večeras će nastupiti u Aquariusu na Vilsonovom, a Mladen Badovinac i Luka Barbić su za portal Klix.ba pričali o počecima karijere i mišljenju o muzičkoj sceni.

"Na Beeru je bilo stvarno super, odlična atmosfera i odlična publika. Već dugo godina sviramo ovdje i imamo super odnos sa sarajevskom publikom", započeo je Mladen.

Dodao je da očekuje da će i večeras atmosfera biti fenomenalna.

"Ljudi nas vole ovdje, uvijek nas lijepo dočekaju, očekujem dobar provod. Dolazimo često i imamo dobar broj publike koliki može biti s obzirom na đir koji furamo. Stvarno imam dojam da smo dobro dočekani svaki put kada dođemo. Večeras će biti super, samo se nadam da će svi doći naspavani" , kaže uz smijeh Mladen.

Ističe da će na idući Beer Festival doći ukoliko budu pozvani, te da se raduje pozivu.

Na pitanje za mišljenje o tome da li je novim bendovima lakše probiti se nego što je to bilo njima devedesetih, Luka kaže da sigurno jeste lakše izbaciti pjesmu, ali ju je teško izdvojiti u masi ostalih te da je u tome trik.

"Teško je da iz gomile stvari ispliva nešto. Velika je gužva na sceni baš zato jer je lako izbaciti pjesmu tek tako. Prije su to radile izdavačke kuće, a sada to može uraditi bilo ko. Teško je i ovima koji se probijaju ali i ovima koji traže talente, jedni moraju kopati da bi isplivali na vrh, a drugi da bi u gužvi pronašli kvalitetu" kaže Luka.

Pjesme se prilagođavaju ukusu benda

Luka kaže da pjesme prilagođavaju svom ukusu i da im je to uvijek primarni cilj.

"Kada snimamo, trudimo se da se svidi prvo pa tek onda ostalima. Računamo da ako je nama dobro biće i drugima" kroz smijeh kaže Luka.

Luka i Mladen kažu da im svaki nastup ima svoju draž, te da ne mogu birati između festivala i klupskih nastupa.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Ali meni je opet nekako malo draže nastupati u manjem prostoru, možda jer je intimnija atmosfera. Mada, sve ima svoju draž i u svemu uživamo" kaže Luka.

Opstali su, kažu, jer imaju posebnije izražavanje od drugih izvođača.

"Drugačiji smo. Ostajemo dugo godina skupa jer se trudimo ljudima prenijet nešto pozitivno, razveselit ih i generalno komunicirat s njima kroz neku duhovitu prizmu. U konačnici, stvari možda jesu loše, ali možemo ih popravit ako se svi skupa potrudimo", kaže Mladen.

Najbitnija im je lepršava i pozitivna atmosfera, a kad rade muziku rade da zabave sebe i onda to prenesu na druge.

"Nemamo nikakvih ego tripova, uvijek imamo dogovor oko svega što se tiče benda i što puštamo u javnost. Najvažnije nam je da su nam ljudski odnosi dobri, a sve ostalo onda dođe s tim. U šturim crtama, mislim da je to razlog što još uvijek trajemo", dodaje Mladen.

Mladenove omiljene pjesme su Psihijatrija, Heroyix i Smak svita.

Saradnje dolaze spontano i prirodno

"Ne planiramo sad za sad što se tiče suradnji, kod nas to uvijek nekako spontano dođe, kao što je bilo i sa Valentinom Boškovićem. Sve to prirodno dođe, rijetko smo imali saradnje planirano", kaže Luka.

Ne planiraju suradnje jer ne žele snimati pjesme "po što, po to" i nastoje stvoriti kvalitetan sadržaj koji će opstati u publici.

"Volimo se prirodno zblendati, kao što se to desilo sa Valentinom", kaže Mladen.

Za komercijalnu muziku koja se sluša na našoj sceni nisu imali puno reći, samo su naglasili da se u svemu tome može naći dobre muzike.

"Svakih par godina se mijenja to što je aktuelno, dobre muzike uvijek ima i uvijek će biti i nadam se da će uvijek biti i dobre publike koja će je znati cijeniti", kaže Luka.

Privatno slušaju dosta muzike, od jazza do klasike.

"Od muzike se može živjeti, mi smo pravi dokaz za to." zaključio je Luka kroz smijeh.