Borba za jednakost
2

Taylor Swift prozvala Bijelu kuću prilikom preuzimanja VMA nagrade za najbolji video

Dž. L.
Taylor Swift dobitnica je nagrade MTV Video Music Awards za video 2019. godine, što je slavnu pjevačicu ponukalo da još jednom prozove Bijelu kuću da omogući jednaka prava svim osobama.

Naime, videospot i sama pjesma "You Need To Calm Down" predstavlja svojevrsnu pop himnu jednakosti i razumijevanja. Pjevačica je u videu okupila mnoštvo javnih ličnosti među kojima su Ellen DeGeneres, Ryan Reynolds, Ciara, Laverne Cox, Jesse Tyler Ferguson, Adam Rippon...

Prilikom preuzimanja nagrade Swift je odlučila prozvati administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Hvala publici. To što vi glasate za ovaj video znači da vi želite svijet u kojem ćemo svi biti zakonski jednako tretirani. U ovom videu postojala je peticija i još postoji peticija za borbu za jednakost. Jednostavno, svi zaslužujemo zakonski jednaka prava i želim se zahvaliti svima koji su potpisali tu peticiju jer sada ima pola miliona potpisa što je pet puta više od onoga koliko je potrebno da bi se dobio odgovor iz Bijele kuće. Zahvalna sam svima koji su bili u mom videu. Svi oni žive svoje živote tako autentično. Hvala vam svima, volim vas", kazala je Swift koja inače snažno podržava LGBTIQ osobe i bori se za njihova prava.

Ovo nije prvi put da pjevačica otvoreno proziva Trumpa i Bijelu kuću, niti je jedina koja je to uradila na dojdeli VMA nagrada. Reper French Montana i glumica Alison Brie pružili su podršku migrantima.

Američki mediji kontaktirali su Bijelu kuću kako bi dobili odgovor na prozivke pjevačice, ali Trumpova administracija još se nije oglasila.