Održava se u maju
192

Sve je više poziva na izbacivanje Izraela s Eurosonga, evo šta kažu organizatori

N. O.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon poziva na bojkot otkako je potvrđeno da će Izrael učestvovati na ovogodišnjem takmičenju za pjesmu Evrovizije, sve više peticija traži "isključenje Izraela zbog ratnih zločina u Gazi", a o svemu se oglasila i Evropska radiodifuzna unija (EBU).
Finski i islandski umjetnici, kao i demonstranti u Norveškoj, pozivaju da se Izraelu zabrani učešće na Evroviziji. Oni se pridružuju glasovima propalestinskih umjetnika i aktivista koji se protive učešću zemlje na izdanju 2024. koje će se održati u Malmeu (Švedska) u maju.

Od 5. decembra 2023. godine, kada je ozvaničeno da će na Evroviziji 2024. učestvovati 36 zemalja, uključujući Izrael, sve je više poziva na bojkot takmičenja .

Umjetnici, uključujući Axela Ehnstroma, koji je predstavljao Finsku na Evroviziji 2011. godine, izjavili su da ako Izrael ne bude isključen iz takmičenja, Finska radiodifuzna kompanija (Yle) treba da bojkotuje takmičenje i odbije da pošalje finsku prijavu.

Autori peticije takođe su optužili Yle za dvostruke standarde, jer je ta radiodifuzna kompanija bila jedna od prvih koja je zatražila zabranu učešća Rusije na Evroviziji, nakon njene invazije na Ukrajinu 2022.

Evropska radiodifuzna unija (EBU), koja nadgleda organizaciju takmičenja, ponovila je da je Evrovizija "apolitičan" događaj i da Izrael ispunjava sve uslove za učešće.

"Takmičenje za pjesmu Eurovizije je takmičenje između organizacija javnih servisa iz cele Evrope i Bliskog istoka koje su članice Evropske radiodifuzne unije (EBU). To je takmičenje za emitere – ne vlade – i izraelski emiteri sudjeluju već 50 godina", naveli su u saopštenju.

EBU je također rekao da želi da sačuva status takmičenja kao "apolitičnog događaja koji ujedinjuje publiku širom svijeta kroz muziku".

Zanimljivo je da EBU nije imao ovakav stav kad se radi o ratu Ukrajine i Rusije, gdje su u februaru 2022. donijeli odluku da se Rusija izbaci s takmičenja.

"Odlukom se izražava zabrinutost da bi, u svjetlu krize bez presedana u Ukrajini, uključivanje ruske prijave u ovogodišnje takmičenje narušilo reputaciju takmičenja", naveli su tada.

U maju iste godine na snagu je stupila suspenzija članova EBU-a iz Rusije, zbog čega je ova zemlja na neodređeno vrijeme izgubila prava na emitovanje i učešće na budućim takmičenjima za pjesmu Eurovizije.