Potpisali peticiju
139

Finci traže da se Izraelu zabrani Eurosong, javni servis poručio: Situacija nije ista kao s Rusijom

L. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 1.400 finskih profesionalaca iz muzičke industrije traže da se Izraelu zabrani nastup na ovogodišnjem Eurosongu.
Naime, oni su potpisali peticiju kojom žele izbaciti Izrael s prestižnog muzičkog takmičenja zbog ratnih dešavanja u Gazi. U suprotnom, tražit će od javnog servisa YIe da povuku Finsku iz takmičenja.

Lukas Korpelainen, jedan od autora peticije, rekao je za novine Hufvudstadsbladet da nije prihvatljivo da Izrael "sudjeluje na takmičenju za Eurosong kako bi takoreći uljepšao svoj imidž".

Među potpisnicima su finski umjetnici Olavi Uusivirta, Paleface i Axel Ehnstrom, koji su predstavljali zemlju na takmičenju 2011. godine.

No, finski javni servis Yle kaže da prati stav Evropske radiodifuzne unije (EBU), organizatora takmičenja. Inače, EBU je 2022. godine zabranio Rusiji da se takmiči na Eurosongu zbog agresije na Ukrajinu.

Zanimljivo je da je finski javni servis tada među prvima tražila zabranu za Rusiju, a tada je predstavnik Ylea Ville Vilen rekao da je napad Moskve "suprotan svim vrijednostima koje zastupaju Yle i drugi evropski emiteri". Međutim, Vilen sada tvrdi da situacija u Izraelu i Gazi "nije baš ista".

"Koliko god bio jeziv, to nije rat međudržavne agresije kao između Rusije i Ukrajine", rekao je prošlog mjeseca za finski tabloid Ilta-Sanomat.

U decembru su se oglasili i organizatori Eurosonga (EBU), koji su izjavili da je Eurosong "za emitere, a ne za vlade" i da Izrael sudjeluje 50 godina. Naveli su da se organizacije članice složile da izraelski javni emiter Kan "poštuje sva pravila takmičenja" i inzistiraju da je Eurosong "nepolitički događaj".