Muzika
17

Sud odlučio: Pjesma grupe Led Zeppelin "Stairway To Heaven" nije plagijat

Klix.ba
Proteklih nekoliko sedmica članovi grupe Led Zeppelin na sudu u Los Angelesu morali su dokazivati da jedna od njihovih najpopularnijih pjesama "Stairway To Heaven" nije plagijat. Sud je tako i odlučio pa je sada svima jasno da jedan od najvećih muzičkih hitova nije ukradena pjesma.

Tužbu protiv grupe Led Zeppelin podnijela je mama nekadašnjeg gitariste grupe Spirit, koja je rekla da je Zeppelin ukrao rif Spiritove pjesme "Taurus"

Iz Tužilaštva su tvrdili da je Led Zeppelin bio upoznat s pjesmom još 1970. godine, kada su sa grupom Spirit skupa svirali na konceru u Birminghamu, godinu dana prije nego je pjesma "Stairway To Heaven" postala svjetski hit.

Na suđenju su svjedočili i nekadašnji članovi grupe Spirit koji su kazali da se ne sjećaju svih detalja sa koncerta koji je održan prije više od 45 godina.

Porotu je činilo osam članova koji su nakon detaljne analize i saslušanja svih svjedoka presudili da pjesma nije plagijat. U slučaju da je izrečena drugačija kazna, grupa Led Zeppelin morala bi platiti milionsku odštetu.