Na streaming platformama
78

Šta se najviše slušalo ove godine: Portorikanski reper, Dua Lipa i TikTok zvijezda

N. O.
Dua Lipa, Bad Bunny i Olivia Rodrigo (Foto: Twitter)
Dua Lipa, Bad Bunny i Olivia Rodrigo (Foto: Twitter)
Pop zvijezde Ed Sheeran, Taylor Swift i Bad Bunny bili su među najprodavanijim umjetnicima 2021. godine prema podacima iz Apple Musica i Spotifyja, a najslušanije pjesme bile su one Olivije Rodrigo, Due Lipe i korejskog boy benda BTS.

Olivia Rodrigo je zauzela prvo mjesto sa svojom punk-pop himnom "Good 4U" koja se pojavila kao najzvučnija pjesma na oba servisa.

Globalno, njen debitantski hit "Drivers License" je zahvaljujući TikToku došao na vrh listi najslušanijih pjesma za korisnike Spotifya.

Appleova publika preferirala je uglađeni pop BTS-a, čiji je singl "Dynamite" bio najzvučnija pjesma godine na ovoj platformi.

Prvobitno objavljena 2020. godine, pjesma "Dynamite" nije uspjela ući među pet najboljih Spotifyja - vjerovatno zato što je servis pokrenut tek ove godine u matičnoj zemlji benda - Južnoj Koreji.

Disko-pop odiseja "Future Nostalgia" Dua Lipe postala je drugi najprodavaniji album Spotifyja, nakon izdanja "Sour" Olivije Rodrigo.

"Bad Habits" Eda Sheerana - posebno objavljena kao soundtrack za ljeto nakon karantina - bila je treća najslušanija pjesma Spotifyja 2021. godine. Međutim, zauzeo je tek 53. mjesto na Appleovoj ljestvici.

Prema Spotifyu, najpopularniji umjetnik godine bio je portorikanski reper Bad Bunny, koji je prikupio impresivnih 9,1 milijardu streamova.

"Ne želim da budem umjetnik broj jedan sa najvećim brojem striminga", rekao je 27-godišnjak nakon što je čuo vijest, "Ja samo pravim muziku. Samo uživam u svom 'poslu'."

Taylor Swift, koja je ove godine objavila nove verzije svojih kultnih albuma "Fearless" i "Red", bila je druga najprodavanija umjetnica Spotifyja, a slijede je BTS, Drake i Justin Bieber.

Vezani članci