Intervju za Klix.ba
12

Splitski reper Grše: Ne zamaram se s tim hoću li biti prihvaćen šire od žanra kojim se bavim

Vedad Karić
Grše je nova zvijezda dalmatinske rap scene (Foto: Facebook/Blockstar)
Grše je nova zvijezda dalmatinske rap scene (Foto: Facebook/Blockstar)
Na čuvenom Metalcu iza Prve gimnazije u Sarajevu, 9. i 10. septembra bit će održano prvo izdanje Talent Picknick Festivala koje će okupiti umjetnike iz Bosne i Hercegovine, ali i regije.

Svi oni koji žele uživati u 48 sati zabave, imat će priliku vidjeti jedinstven spoj muzike, umjetnosti i zabave, a pored niza događaja koji uključuju umjetničke izložbe, performanse street art umjetnika, ljubitelji rapa, ali i rock muzike imat će priliku uživati u nastupima niza izvođača.

Između ostalog, na Festivalu će nastupiti Frenkie, Kontra, Indigo, bend Velahavle, mladi sarajevski bendovi, ali i regionalna muzička imena poput TBF-a, Z++, ali i već sada široj javnosti dobro poznato ime na rap sceni Grše.

Objavivši prvi samostalni album "Tilurium" 2019. godine, Grše je pažnju javnosti privukao s nizom pjesama od kojih se naročito istakla "Badr Hari", ali i "Glas ulice". Veoma brzo, već 2021. godine, uslijedio je novi projekt i album "Platinum" gdje se splitski reper odlučio na saradnju s nizom imena kako s područja Splita, tako i sa regionalnim rap muzičarima poput Frenkieja i Smoke Mardeljana.

U intervjuu za Klix.ba uoči nastupa na Talent Picknick Festivalu, Grše je govorio o saradnji s imenima regionalne rap scene, ali i o samostalnim projektima u okviru izdavačke kuće Blockstar koja okuplja niz izvođača iz Dalmacije.

S obzirom na to da pripada nešto mlađoj generaciji, Grše ističe kako je saradnja s regionalnim rap izvođačima bila želja još od početka karijere, što se na kraju i ostvarilo. Naravno, kao što to obično biva u muzici na ovim prostorima koja je ostala izvan političkih podjela, granice nisu otežavajući faktor.

"Pa mislim da tu granice nisu bitne niti gledam uopće te stvari na taj način. Stvar je da li mi se nečiji rad sviđa ili ne. Iz svake države ima izvođača ko je volim i pratim i čiji mi se stil sviđa i sličan je mom. Frenkieja i Smokea pratim jako dugo i veliki sam fan i bila mi je želja s njima surađivati tako da mi je drago što smo to realizirali", ističe Grše na početku razgovora.

Drugi album koji je Grše predstavio javnosti pod nazivom "Platinum", mnogi kritičari su ocijenili kao jednim od najboljih albuma 2021. godine, ali i dalmatinskom "rap hronikom".

Iako je jedna od pjesama koja je obilježila album "Highlife", mnogi su istakli kako su neka od najkvalitetnijih izdanja na ovom albumu pjesme "Oče" i "Suza" koje se bave sazrijevanjem i rastom jedne generacije i svim problemima koji se uz to javljaju.

S obzirom na to da je dijete devedesetih i da na neki način predstavlja sponu između nešto starijih generacija, ali i "Tik-Tok generacija", Grše je u razgovoru otkrio koliko je teško približiti ovakve tekstove jednima, a koliko drugima.

"Nema tu velike mudrosti, generacijama 90ih i starijim muzika treba imati kvalitetu, tekstovi trebaju imati dubinu i smisao dok TikTok generaciji je većinom sve obrnuto. Plitki tekstovi, komercijalni zvuk i da sve bude što jednostavnije i besmislenije. Naravno da ima individualaca i da će ih uvijek biti, ali nažalost u ovom periodu nema smisla za ovu djecu raditi duboku i kvalitetnu muziku jer to niko neće slušati i razumjeti", mišljenja je splitski muzičar.

Grše će nastupiTI prvog dana Festivala u Sarajevu (Foto: Talent Picknick Festival)
Grše će nastupiTI prvog dana Festivala u Sarajevu (Foto: Talent Picknick Festival)

Kada je riječ o samom Splitu koji se neminovno proteže kao tema kroz gore navedene pjesme, Grše se osvrnuo na sam grad, razlike u odnosu na neka prošla vremena, ali i na to koliko mu grad kao grad može poslužiti za inspiraciju.

"Iskreno nisam živio od rođenja u Splitu tako da teško mogu možda vidjeti razliku onda i sada. Po meni, može poslužiti i za jednu i drugu tematiku, koliko god lijepih stvari ima toliko ima i onih mračnih, kao i svugdje drugo u svijetu. Zavisi samo od mene u kojem sam periodu trenutno i koja tematika me više inspirira u određenom momentu", poručuje u razgovoru.

Projekt Blockstara unio svježinu na scenu

Ono što je zanimljiva stvar kada je riječ o novim imenima na regionalnoj muzičkoj sceni jeste i to da se često okupljaju oko izdavačkih kuća koje predstavljaju projekte u čijem su osnivanju sami učestvovali.

Upravo je Grše, zajedno s drugim imenima splitske rap scene kao što je dvojac iz TTM-a, učestvovao u formiranju izdavačke kuće Blockstar pod čijem se okriljem objavljuju nove "stvari" brojnih mladih muzičara.

"Puno je lakše sve kada si nezavisan, pogotovo u današnje vrijeme kada nema potrebe biti dio mainstream izdavačkih kuća jer je sve dostupno i svemu imate pristup. Samim tim dobijaš puno više slobode i možeš samostalno odlučivati o svojim daljnjim potezima i odlukama. Iskreno, Blockstar je zajednička priča svih nas te s njim želimo pomoć mlađim artistima da se brže afirmiraju na sceni i da imaju uvjete ko je mi nismo imali na počecima. Puno je lakše doći zajedničkim snagama do cilja nego ići samostalno. Nemamo problem s egom jer se niko u ničiji rad ne miješa te se držimo kao ekipa, jer smo u privatnom životu svi prijatelji te se družimo i odlično razumijemo jedni druge", naveo je Grše.

Kroz svoju karijeru, osim tekstova koji su upečatljivi, Grše veliku pažnju posvećuje i spotovima, a u razgovoru navodi kako je na početku sve vezano za spotove osmišljavao sam, što je svakako, gledajući iz ove perspektive, itekako vrijedno hvale.

"U počecima sam većinu posla obavljao sam, od lokacija do dovođenja ekipe i svega ostalog i moram priznati da je to dosta iscrpljujuće. Sada, hvala Bogu, mogu priuštiti cijeli tim da se brine o tome tako da smo samim tim digli sve na veći nivo i puno je lakše sve", objašnjava.

Na ovom festivalu, Grše će nastupati i sa TBF-om, sastavom koji se već može definirati kao "veteranski". U razgovoru, Grše se osvrnuo na njihov rad te odgovorio na pitanje da li smatra da će u budućnosti dostići nivo kada će, poput TBF-a ili nekadašnjih Dječaka, biti prihvaćen i šire od matičnog žanra.

"Pa ne zamaram se previše s tim niti mi je cilj trenutno biti prihvaćen, da sam to želio radio bih takvu muziku. Ko zna šta će biti u budućnosti još sam relativno mlad tako da nikada ne znaš. Možda dođem u fazu kada mi se bude radila takva muzika, ali za sada ne mislim", priča Grše.

O Splitu, festivalima i novim projektima

Ove godine, Grše je nastupao na brojnim festivalima u regiji, a početak 2022. godine obilježio je i nastup u zagrebačkoj Tvornici Kulture što je nastup koji je izazvao veliko interesovanje javnosti.

Na pitanje da li mu je ljepše i ugodnije nastupati na festivalima ili u manjim prostorima, Grše objašnjava osnovnu razliku.

"Sve nosi svoje na neki način. Festivalska publika i publika u klubovima su dvije različite dimenzije. Festivalska publika je dosta otvorenija i puno se bolje zna zabavljati za razliku od publike u klubovima. Naravno da ima slučajeva gdje je bilo fenomenalno u klubovima i da je publika bila odlična. Festivalska publika puno više živi u momentu i uživa u liveu dok je klupskoj publici bitno samo da imaju dobar story, da su dobro obučeni i većinom je to publika koja zna samo mainstream hitove izvođača. Hvala Bogu radi nekih komercijalnih pjesama i ovih 'alternativnih' sam imao priliku nastupati i na jednim i na drugim mjestima", ističe Grše.

Na posljednjem objavljenom albumu, Grše se na neki način bavi i haosom u sezoni turizma. Taj haos često najbolje osjete konobari u brojnim ugostiteljskim objektima, pa je stoga muzičar, baš kao nekad poput Hladnog piva, jednu od pjesama posvetio ovoj branši.

U kontekstu pjesme "Konobar", Grše je u razgovoru opisao i koliko zapravo Split i okolica predstavljaju opterećenje u ljetnom periodu.

"Split u ljetnom periodu je totalno ludilo i haos, od nekvalitetnih gostiju do nepoštovanja grada i njegovih stanovnika. Ljudi dolaze u Split i misle da mogu raditi što ih je god volja i iživljavati se. Izgubili smo kvalitetu gostiju, te Split sve više postaje party destinacija. Nadam se da će se to uskoro promijeniti, jer ako nastavimo ići u ovom smjeru mislim da se nikom neće pisati dobro", pojasnio je.

Na kraju intervjua, osvrnuli smo se i na izjavu iz 2020. godine kada je rekao kako je "trap spasio rap". Na pitanje kako sada vidi ovaj žanr, Grše ističe.

"Ma mislim da će u hip-hopu uvijek biti inspiracije jer se će se uvijek nešto novo dešavati u svijetu, inspiracije sigurno neće nedostajati. Mislim da će raznovrsnosti biti sve više i više jer se trap stalno grana na neke nove podžanrove te se dosta počinje miješati sa drugim žanrovima. Vidjet ćemo u kojem će smjeru sve ići, mislim da trap na ovim prostorima nije još ni blizu vrhunca jer uvijek dosta kasnimo za zapadom", poručio je.

Za kraj intervjua, Grše se osvrnuo i na nove projekte koje planira te je odgovorio na pitanje da li se u Sarajevu u bližoj budućnosti može očekivati nastup najpoznatijih imena koje okuplja Blockstar.

"Pripremamo nove singlove te ako bude sve išlo po planu dogodine bi novi album trebao izaći. Ne bih volio puno otkrivati o idućim stvarima, ali sigurno da će se razlikovati od prošlih pjesama i albuma. Paralelno pripremamo i Blockstar album koji bi također trebao izaći iduće godine pa ćemo vidjeti što će vrijeme donijeti. Sigurno da bih volio nastupati s ekipom i da obiđemo skupa regiju", zaključio je Grše u intervjuu za Klix.ba.