Adele nagrađena za "Skyfall"
3

FOTO+VIDEO / Škotska zvijezda Emeli Sande trijumfovala na dodjeli Brit Awards

Klix.ba
Emeli Sande (Foto: AFP)
Emeli Sande (Foto: AFP)
Ovogodišnja dodjela Brit Awards, upriličena u londonskoj O2 Areni protekla je u znaku Adele, Emeli Sande i Bena Howarda.

Sjajna pop zvijezda i novopečena majka Adele osvojila je kipić za najbolji singl za temu iz posljednjeg filma o Jamesu Bondu "Skyfall", ali nije bila prisutna na dodjeli jer se u Los Angelesu pripremala za nastup na dodjeli Oscara. Ipak, prisutnima se obratila putem videoporuke.

Škotska pjevačica Emeli Sande je uoči dodjele imala četiri nominacije, uključujući dvije u kategoriji za najbolji singl. Osvojila je nagradu za najbolji album "Our Version of Events" i najbolju britansku solo muzičarku.

Coldplay (Foto: AFP)
Coldplay (Foto: AFP)
Ben Howard je proglašen najboljim novim izvođačem u 2012. godini, ali i najboljim solo muzičarem. Mumfod & Sons su najbolji muzički sastav, a Coldplay je odnio kipić za najbolju live izvedbu. Zanimljivo je da su nadmašili slavne Rolling Stonese, koji su se nalazili u istoj kategoriji.

Ove godine prvi put je uvedena i nagrada za najbolji globalni uspjeh, a odnijeli su je momci iz benda One Direction.

Ben Howard (Foto: AFP)
Ben Howard (Foto: AFP)
Pjevačica koja je u protekloj godini ostvarila najveći uspjeh na međunarodnoj sceni je Lana Del Rey, a pjevač Frank Ocean. U kategoriji bendova nagrada je otišla u ruke grupe Black Keys.

Dodjelu britanskih muzičkih nagrada treću godinu zaredom vodio je glumac James Corden. U revijalnom dijelu programa nastupali su Justin Timberlake, Taylor Swift, Robbie Williams, Muse i drugi.