Zbog neizmirenih obaveza
0

Sine Qua Non ne odustaje od zabrane nastupa Carla Coxa

Sarajevo-x.com
DJ Carl Cox
DJ Carl Cox
Nastup svjetski poznatog DJ-a Carla Coxa koji je najavljen za 16. april ove godine u sarajevskoj dvorani Skenderija još uvijek je neizvjestan.

Organizator ovog događaja, agencija Pro Lux iz Sarajeva još nije izmirila obaveze zbog nepoštivanja autorskih prava preuzetih obaveza putem ranijih ugovora sa agencijom Sine Qua Non (SQN), kaže Mirza Hajrić, direktor SQN.

Prema njegovim riječima, iz agencije Pro Lux, čiji je vlasnik Klaus Mekić, još nije uplaćeno oko 30.000 KM koje je ova agencije dužna iz ranijih ugovora.

Hajrić kaže da namjerava poslati dopis sarajevskoj policiji sedam dana prije nastupa Coxa, a iz agencije Pro Lux još nisu dali obećanje o izmirenju obaveza.

Sa druge strane, Hana Hadžiavdagić, portparol organizatora Pro Lux, kaže da između ove dvije agencije postoje nesuglasice, te da će one biti riješene. Ona kaže da nastup Coxa nije upitan i da sigurno dolazi u Sarajevo.

Hajrić kaže da je organizator u periodu od 2008. do 2010. godine zaključio deset ugovora sa agencijom SQN, kojim reguliše autorska prava za izvođenja koja je organizirao.

To su nastupi Chrisa Liebenga dva puta, Recycled Starsa, Marka Nastića, Rogera Sancheza, Tobiasa Lutzenkirchen, Outworka, Sebastiana Legera i posljednjeg Davida Moralesa održanog 5. marta ove godine.

"Niti jedan ugovor nisu ispoštovali. Izgubili su kredlibitet", kaže Hajrić.

Agencija PRS iz Velike Britanije, čiji je Cox član, očekuje da SQN poduzme sve mjere u cilju zaštite prava autora Coxa na teritoriji BiH. Prava autora - članova društva PRS zastupa agencija SQN na teritoriji BiH putem recipročnog ugovora o zastupanju.

Carl Cox je poznati DJ, producent, remikser, radijski DJ. Svoju karijeru započeo je svirajući disco i puštajući ploče na svadbama kao i na zabavama koje je organizirao nogometni klub Sutton United.