Bili smo na promociji
48

Sexon u Jablanici otkrio zašto je snimao spot na lokaciji "Bitke za ranjenike na Neretvi"

G. Š.
Sejo Sekson (Foto: G. Š./Klix.ba)
Legendarni bh. bend Zabranjeno pušenje predstavio je u Jablanici spot za pjesmu "Čovjek starog kova", snimljen na lokaciji Bitke za ranjenike na Neretvi, čime je obilježena i 81. godišnjica od prelaska partizana preko porušenog mosta i spašavanje oko 4.000 ranjenika u Drugom svjetskom ratu.

Prije promocije spota u Muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi", na konferenciji za medije je kazano kako je ovaj spot sniman na lokaciji veličanstvene bitke za ranjenike, koja je bila ilustracija za ovu pjesmu, s jasnom porukom o hrabrosti, buntovništvu i čovječnosti, a u njemu su korišteni i kadrovi legendarnog filma Veljka Bulajića "Bitka na Neretvi".

Frontmen sarajevskog benda Sejo Sexon je tom prilikom otkrio i zašto je spot snimio u Jablanici i to baš na mjestu gdje se održala legendarna Bitka za ranjenike.

"Ja sam prije nekih godinu i po dana prolazeći s djecom prema moru se zaustavio ovdje da popijemo kafu i malo odmorimo. Vidjeli smo da je muzej otvoren i htio sam iskoristi priliku da ga vide. Kad sam ih doveo, na svoje zaprepaštenje po njihovim pitanjima sam shvatio da moja djeca tada od 12 i 18 godina, apsolutno ne korespondiraju tim vremenom i tim događajem. To je jedna sramota cijelog društva da djeca dođu u te godine, a o takvim velikim, mitskim trenutcima iz naše zajedničke povijesti ništa ne znaju. Tada sam sebi rekao, da ovaj prostor, ovaj most i ova priča moraju doći do mladih ljudi i do novih generacija, jer su to svjetionici za male duše i putevi kojim trebamo krenuti ako hoćemo da izađemo iz ove današnje situacije", rekao je Sexon.

Ističe da pjesma "Čovjek starog kova" govori generaciji koja se nije plašila da se usprotivi nepravdi i koja je svoju mladost ugradila u ideju da ćemo imati demokratiju i neke nove odnose i da će to biti zemlja u kojoj će svako naći mjesta za sebe.

Ističe kako je odluka za snimanje spota bila po svaku cijenu, iako je znao da neće imati podršku i da može naći samo među ljudima u Jablanici koji to žive, jer je spot, kako ističe, snimljen vlastitim sredstvima sudionika ove priče.

"Danas je noć kada je 12 bombaša prešlo na drugu stranu Neretve i spasilo ranjenike, a pomalo mi je tužno da nema niko iz državnih struktura koji bi našli za važno obilježiti taj događaj i pozdraviti", rekao je Sexon u Jablanici te zahvalio svim učesnicima ove priče.

Načelnik Jablanice Damir Šabanović je naglasio kako je Jablanica posebno počašćena što je na području nacionalnog spomenika, kompleksa Muzeja Bitka za ranjenike na Neretvi ovaj spot snimljen.

"Sve ono što doprinosi promociji našeg kulturnog i historijskog nasljeđa i svega onoga što Jablanica radi po pitanju antifašizma i narodnooslobodilačke borbe mi smo tu da podržimo i promoviramo. Današnji dan je posebno bitan jer je prije 81 godinu izvršen proboj preko srušenog mosta na desnu obalu Neretve i tim probojem je započeo prelaz preko Neretve i koji je bio spas ranjenika i spas narodnooslobodilačke borbe", kazao je Šabanović.

Spot je režirao Tomislav Fiket, koji je radio na brojnim spotovima Zabranjenog pušenja, a snimanje na kojem je bila i ekipa portala Klix.ba, pomogli su JU Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica, Općina Jablanica, OKC UrbanArt i JP Filmski centar Sarajevo.

U jablaničkom muzeju večeras će Zabranjeno pušenje nastupiti i svojim muzičkim notama počastiti sve koji su pomogli realizaciju spota, ali i na poseban način obilježiti historijski dan u Jablanici.