Uoči bh. turneje
32

Sergej Ćetković: Emocije su mi vjetar u leđa za svaku novu pjesmu i koncert

Piše: El. B.
Sergej Ćetković (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Sergej Ćetković (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Crnogorski pjevač i regionalna zvijezda Sergej Ćetković čest je gost glavnog grada BiH, a ovaj put u Sarajevu je boravio radi nastupa na gala koncertu Jasne Gospić koji je održan sinoć u Domu mladih, ali i radi priprema za bosanskohercegovačku turneju koja počinje 20. aprila.

"Sinoć je atmosfera bila baš prijateljska, pozitivna, lijepa, opuštena. Mislim da smo napravili jednu lijepu pjesmu koja će trajati. Naišla je na dobar prijem publike i svi koji su je čuli su rekli da je jako lijepa i svako je pronašao neki dio svoje životne priče u njoj", rekao je Sergej koji je sinoć u Domu mladih prvi put uživo izveo pjesmu "Da si tu", duet s Jasnom Gospić.

Uz osmijeh dodaje da ga za Dom mladih veže mnogo lijepih uspomena i prisjeća se 2008. godine i prvog solističkog koncerta u Sarajevu.

"Dom mladih je bio prepun, sjećam se povika iz publike kada su krenuli prvi taktovi pjesme 'Pogledi u tami' koja je tad bila aktuelna. U jednom trenutku mi se pridružio Samir iz Doma mladih i sa mnom otpjevao 'Sarajevo ljubavi moja'. Puno lijepih sjećanja i dobre energije", rekao je.

Inače, u Sarajevu ima mnogo prijatelja i priznaje da svaki put kada dođe upozna nekog novog, a većina tih poznanstava preraste u prijateljstvo.

"Nekako me taj mentalitet i duh Sarajeva podsjete na moju Podgoricu. Usput pokupim neku dobru foru, dobar vic, novu anegdotu i uvijek se vratim sretan i nasmijan", rekao je Sergej.

Koncerti emocija

Bh. turneja, koja je dio velike regionalne turneje "Moj svijet", počinje 20. aprila u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, a nastavlja se dan kasnije koncertom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i završava 22. aprila koncertom u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo. Upravo po Sergejevoj želji odabrani su prostori pozorišnog tipa, jer mu omogućavaju prisniji kontakt s publikom i kvalitetnu razmjenu energije.

"Ova turneja će se razlikovati od prošle, gdje smo uglavnom radili velike koncerte. Odlučili smo se za intimnije i prisnije prostore jer se tu moja muzika i ja najbolje osjećamo. Osim dobre svirke i bogatog repertoara bit će šale i smijeha, ali i prilike da neko iz publike podijeli s nama svoja iskustva i zajedničkim snagama riješimo neki ljubavni problem", poručio je.

Dodaje da se uvijek zahvali svojim fanovima, jer je za njih tu i da mu je drago ako pjesmom i svojim vremenom može nekome pomoći.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Ne mogu biti sretniji nego kad završi koncert, a ja znam da su oni sretni. Poslije uvijek kratko razgovaram s fanovima i sve te lijepe riječi, emocije i iskustva su vjetar u leđa za svaki novi koncert, za neku novu pjesmu", rekao je Sergej.

Trenutno radi na duetima s kolegama iz regije, a otkriva da će se do kraja godine sigurno pojaviti dva-tri dueta i nekoliko singlova.

"Možda se krajem ove ili naredne godine natjeram i odvažim da napravim malo drugačiji izlet u muziku koja datira iz prošlih vremena. Pričam o nekoj staroj dobroj starogradskoj muzici koje više nema. Bit će to šansa onim starim dobrim zvukovima, pjesmama i emocijama koje su danas prešle u neki turbofolk, u neku mutaciju koja mi nije bliska, ali koja nije nekog dugog vijeka", otkrio je.

Strpljenje je najbitnije

Na muzičkoj sceni je 18 godina i sve vrijeme ostao je dosljedan sebi i muzici kojom je počeo graditi karijeru.

"Čudno je vrijeme u svakom smislu te riječi. Trudim se ne juriti za trendovima i praviti dobru muziku jer danas je to najteže. Vrijeme servira neke nove vrijednosti i nove zvukove koji su aktuelni, ali koji nisu dugotrajni. Meni je u interesu odoljeti vremenu u svakom smislu te riječi", rekao je Sergej.

Ističe da su svi spremni kritikovati današnju muzičku scenu, ali da bez obzira na sve pojave i trendove ima dobre i kvalitetne muzike.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

"Čovjek treba imati jasan cilj i držati se svog puta jer to je jedini način da, prije svega, ostaneš na pravoj stazi. Moraš držati do sebe i imati stav. Ja ne želim sebe mijenjati sa 40 kada sam sa 20 dobio priznanje od svoje publike i legitimisao se kao pop pjevač. Ne vidim smisao priklanjanju nečemu što nije primjereno meni i mom karakteru", priznao je Sergej.

Iako svjestan svog uspjeha i popularnosti, Sergej kaže da ne dozvoljava da ga to dislocira ili promijeni u bilo kojem smislu. Njegove kćerkice Lola i Mila već su svjesne njegovog posla, a Sergej kaže da super reagiraju kada ga vide na televiziji.

"Ne opterećujem ih svojim poslom i muzikom, puštam da same otkriju i saznaju. Prija mi kad negdje u prolazu čujem da pjevaju neku moju pjesmu ili kad mi Lola kaže: 'Tata, ti si najbolji pjevač'", rekao je uz smijeh.

Na kraju razgovora Sergej naglašava da je u karijeri, kao i u životu, najbitnije strpljenje.