Predstavlja novi album
432

Sejo Sexon za Klix.ba: Svakodnevnica je postala luđa i od umjetnikovog ludila

N. O.
Davor Sučić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Davor Sučić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zabranjeno pušenje predstavlja novi dvostruki album "Karamba", a tim povodom razgovarali smo s frontmenom grupe Davorom Sučićem, alias Sejo Sexon, koji je govorio o živopisnim likovima koje će predstaviti, inspiraciji, ali i novim muzičkim trendovima.
Prošlo je četiri godine od izdavanja njihovog posljednjeg albuma, a pjesmom o ravnozemljašu Ekremu najavili su niz živopisnih likova inspirisanih svakodnevnicom koje će predstaviti na novom albumu.

Sučić je razgovor o novom albumu započeo upravo pojašnjavanjem šta "Ekrem" predstavlja te se dotakao vremena u kojem živimo.

"Ekrem je paradigma vremena, duh vremena koje smo živjeli posljednjih par godina. Osoba kojoj ništa ne znače pune bolnice, vapaji zdravstvenih radnika i hiljade preminulih starijih osoba", pojasnio je Sučić.

Dodao je kako mu je najstrašnije saznanje od svega bilo da "Ekrem može postati i predsjednik velike države kao što je Amerika, Mađarska, Rusija ili Brazil te svom narodu preporučivati da piju sredstvo za dezinfekciju ili da pozivati na krstaške pohode protiv migranata".

"Sjetio sam se onog natpisa na jednoj od ludnica gdje piše mi smo ovdje zato što nas je malo. Vremena su se promijenila - vremena u kojima živimo pokazuju da luđaka više nije tako malo i da upravljaju ozbiljnim sistemima i donose važne odluke, a na dispoziciji im je čak i nuklearno oružje", kazao je Sejo Sexon.

Nastavljajući razgovor o albumu "Karamba" kazao je da će nove pjesme donijeti još autentičnih likova poručivši da je "svakodnevnica postala luđa i od umjetnikovog ludila", kao i da to nije više tako lako ni pratiti.

Otkrio je kako je pandemija uvelike utjecala na nastanak albuma, te da im je slobodno vrijeme omogućilo da im album bude jedina preokupacija.

"Ono što smo doživjeli kroz lockdown i pandemiju i što smo došli u idealnu situaciju gdje nas niko nije zvao niti tražio i gdje smo ostali bez koncerata i bez putovanja omogućilo je da nam nove pjesme i album budu jedina preokupacija", kazao je.

Pojasnio je da takav mir i fokusiranost muzičari imaju samo na početku karijere te da zato misli da će ovaj dvostruki CD "Karamba" opravdati očekivanja jer su imali vremena da ga urade "onako kako su htjeli".

"Inače mislim da bend živi samo ukoliko stvara nove pjesme. Dakle stvarati, a ne samo živjeti. Živjeti se može i na aparatima", zaključuje Sexon.

"Karamba" je put u 70te i odraz sjećanja

Otkrio je kako na novom albumu neće biti gostiju: "Tu je samo naša stara ekipa uz pomoć jednog velikog majstora na usnoj harmonici - Tomislava Golubana - koji već godinama na turnejama prati najveće blues majstore svijeta".

Prethodni album su zaokružili svojevrsnom odom Sarajevu te je otkrio kako su pjesmu "Svjetla Sarajeva" osjećali kao obavezu, kao i da su morali uraditi spot za nju da bi "bili rahat" i ušli u finalizaciju novog CD-a.

"Ta nam je pjesma stajala kao vreća cementa na ramenima. Inače pandemija je ostavila nedovršenom tu promociju CD-a 'Šok i nevjerica' - isto tako planove i snove mnogih ljudi na svijetu. Ni mi nismo uspjeli da tako dobar album, iza kojeg smo stajali tijelom i dušom, dobije pažnju kakvu zaslužuje", dodao je.

"Tako je to, život je ponekad nepravedan. I tako došle su nove pjesme. 'Show must go on'. Sada imate 'Karambu'", poručuje Sučić.

Govoreći o glavnom gradu BiH kazao je kako "nema boljeg mjesta za stvaranje rock and rolla od Sarajeva", ali i da nije jedini koji to misli.

Najavio je i nastup na Trebeviću početkom jula na kojem će predstaviti novi album te kazao kako će tačan datum biti poznat naknadno.

Davor Sučić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Davor Sučić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Komentarišući nove trendove na muzičkoj sceni u BiH i regiji kazao je kako se protiv toga ne može boriti.

"Trendovi su generacijska identifikacijska karta. Svaka generacija ima svoju muziku. Frank Sinatra i Paul Anka bili su definitvno bolja muzika od Sex Pistolsa koje sam slušao ja, ali ja nikad nisam stavio na gramofon ni jednu njegovu ploču, to jednostavno nije bila moja muzika", ispričao je.

"Ono što stariji vole, klinci smatraju 'naftalinom', ali ipak moram da kažem da sam ja u biti jako sretan. Meni na koncerte i danas dolazi puno 'mlade raje' iako pravimo muziku za svoju zabavu i ćeif i ne trudimo se previše da se ikom dodvorimo. Tako je i 'Karamb'a naš put u 70te i u to vrijeme sjećanja, pa ko želi putovati s nama nek izvoli", zaključuje.

Govoreći o najavljivanom filmu "Balada o Pišonji i Žugi" koji nakon nekoliko godina još uvijek nije ugledao svjetlost dana rekao je da ga situacija podsjeća na radnju predstave Radovan III gdje njegova kćerka godinama po stanu hoda trudna i odgađa porod.

"Tako je i naš film još jedan od prekinutih projekata u pandemiji, ali nada umire posljednja. Vjerujem da ćemo na kraju ipak prikupiti sredstva za ovaj film koji mislim da vrijedi snimiti", kazao je Sučić.