"Samo da rata ne bude"
154

Sarajlije uz Balaševićeve stihove protestovale protiv rata u Ukrajini

N. O.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Danas su u glavnom gradu Bosne i Hercegovine održani "Protesti za mir" kojim su građani Sarajeva osudili ruski napad na Ukrajinu te pored brojnih parola podrške Ukrajincima uz stihove Đorđa Balaševića iskazali svoj bunt.
Videosnimak prikazuje masu simbolično okupljenu pored Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva, a jedan od aktivista na gitari je zasvirao numeru Đorđa Balaševića "Samo da rata ne bude".

"Veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima i svakoj bajci naude - da rata ne bude!", suzdržano su pjevale Sarajlije držeći parole kojima pozivaju na mir.

"Želimo mir", "Umjesto rata i destrukcije solidarnost i dostojanstvo", "Sarajevo understands", neke su od poruka upućenih na današnjem skupu.

Protestu su prisustvovali i neki ukrajinski državljani, a tokom sviranja Balaševićeve pjesme jedan od njih podigao je svoj pasoš uz bolnu grimasu na licu.

Organizatori protesta naveli su da se Sarajevo i njegovi građani solidarišu sa ljudima Ukrajine jer najbolje znaju "šta je rat i agresija" te da znaju kako je svakodnevno živjeti pred prijetnjom novog rata.

Prisutni građani su istaknuli da smo kolektivno iznevjerili Ukrajinu te da je njihova dužnost bila pozvati na mir.