U Srbiji
182

Sarajevski sastav Sunday Stories oduševio nastupom na Nišville Jazz festivalu

L. K.
Osim što su nastupali širom BiH, te osvojili Sarajlije svojim neobičnim zvukom, sastav Sunday Storiesa sinoć je pjevao pred mnogobrojnim posjetiocima Nišville festivala.

Ove godine kultni Internacionalni Nišville Jazz Festival traje 4 dana, te je grad Niš, gdje se održava, ovih dana srce ne samo Srbije, nego i Evrope o čemu govori i činjenica da je Nišville Jazz Festival proglašen jednim od najznačajnijih i najposjećenijih 10 jazz festivala Evrope.

Na Festivalu su do sada učestvovali velikani poput: Vasila Hadžimanova, Darke Rundeka, Joss Stone, Iyeoke, Lise Simone i mnogih drugih, dok su ove godine, po prvi put, solo koncert održali i naše Sarajlije, Sunday Stories koji čine Nina Babić, Saša Ćirić, Mustafa Kurtalić, Mirza Sijerčić i Adi Avdić.

Sunday Stories je ime koje se nerijetko spominje u BH medijima, ali istinski uspjeh ova vesela petorka ostvaruje u okviru cijelog Balkana. Ističu se po izuzetno energičnim živim koncertima i pažiljivo upakovanim tekstovima kako autorskih pjesma napisanih na engleskom jeziku tako i autorskih pjesma na našem jeziku.

Kako tekstovi, tako i muzika Sunday Stories, ne poznaje jedan žanr, nego varira na margini između kulturnog i divljeg, između jazza i rocka, između dječije ljubavi i požudne strasti, a sve satkano kroz metaforu koja slušaocu dozvoljava da kreira sam svoj svijet.

Koncert je trajao gotovo sat vremena, a osim autorskih pjesama, Sunday Stories su izveli i par tradicionalnih afro-američkih standarda, u sopstvenim aranžmanima, ostavivši publiku rasplesanom, ali i željnom za još. Srećom Nišville Festival raspolaže sa 10 scena, od kojih se na svakoj održava po nekoliko koncerata, te se zabava nastavila do ranih jutarnjih sati.

"Ja sam presretna. Ovo nije normalno. Bilo je sigurno 1000 ljudi koji su nas sa radošću podržali! Iskreno, neću da se pravim da smo navikli da svakodnevno imamo ovakav tretman, jer nemamo, ali predivno je znati da se radom i trudom mogu napraviti rezultati. Publika je htjela uzeti svu našu energiju i mi smo jedva dočekali da podijelimo svoju muziku sa njima. Napravili smo neki svoj balon ljubavi. Nišville je utopija za umjetnost. Prezahvalni smo što smo dijelom ovoga, što su nas prepoznali i uvrstili u program", prokomentarisala je frontmenka Nina Babić.

Podsjećamo, Sunday Stories, koji su posljednji koncert u Sarajevu održali na ovogodišnjim Bašćaršijskim noćima, iza sebe imaju album, novi single pod nazivom Dišem i 3 objavljena spota.

Nakon solo koncerta na Nišville Festivalu, Sunday Stories ima ugovorenu turneju širom Makedonije, Albanije i Hrvatske. Bend u najavi ima i novi spot, te neumorno i uspješno rade na novim projektima, što je i rezultiralo pozivom na Internacionalni Nišville Jazz Festival.