{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Sarajevski reper Katarza: Moje pjesme su zapravo rezultat dobre zezancije

Piše: M. A./Klix.ba
1.12.2018. u 22:08
29
70
Sarajevski reper Katarza: Moje pjesme su zapravo rezultat dobre zezancije
29
Sarajevski reper Katarza: Moje pjesme su zapravo rezultat dobre zezancije
Mirza Adžović, poznatiji kao Katarza, mladi je sarajevski reper koji je, kako navodi, spletom okolnosti postao poznat. Singlovima "Bošnjak" i "Amina" zavrijedio je pažnju bh. javnosti, a ističe kako su ove pjesme zapravo rezultat dobre zezancije i da nije ni slutio da će mu donijeti popularnost koju trenutno uživa.
Mirza Adžović Katarza rođen je u Podgorici 1995. godine. S nepunih pet godina njegova porodica seli se u Sarajevo, gdje on odrasta i dolazi u prve dodire s hip-hop muzikom. Kako navodi, Sarajevo je oblikovalo njegovu ličnost, a samim tim i njen rep segment, što se može primijetiti na njegovom debi albumu "Young Njegoš EP" objavljenom krajem 2017. godine. Ove godine je kompletirao i mini EP od tri pjesme "Mladi rade".

Razgovor s Katarzom bio je sve osim običan razgovor. Osim što se ovaj sarajevski muzičar dobro zabavljao tokom davanja intervjua za portal Klix.ba, također nam je objasnio zašto je izabrao pseudonim Katarza, razgovarali smo o navodnom socijalnom angažmanu njegovih pjesama, a ekskluzivno nam je otkrio i da radi na svom novom studijskom albumu.

Muzika Katarze opisuje se kao groteskni rep"Na samom startu karijere ideja mi je bila raditi neki socijalno angažirani, kvaziintelektualni rep i ta riječ 'katarza' mi je djelovala kao savrešno rep ime. Osim toga, i posljednja tri slova te riječi poklapaju se s posljednja tri slova mog pravog imena, a u to vrijeme mi je RZA iz Wu Tang Clana bio najveći muzički uzor, pa sam tako i njemu, na neki način, odao počast. Kako je pubertet odmicao, cinizam, ironija, karikiranje fenomena iz našeg podneblja postajali su sve prisutniji u mojim strofama. Ukapirao sam da mi neka devijantna persona više leži nego 'prosipanje' neke filozofije. Kada bih sada birao svoje umjetničko ime, vjerovatno bih odabrao nešto skroz suprotno. Ali, u raji je ostalo da sam Katarza, pa sad nema smisla išta mijenjati", na početku razgovora objašnjava Katarza zašto je izabrao baš ovaj nadimak.
Mirza Adžović nije nam mogao ponuditi konkretniji odgovor na pitanje zašto je uopće došao na ideju da se bavi muzikom.

"Nemam neki originalan odgovor na pitanje odakle interes za muzikom. Vjerovatno je to rezultat neke moje fascinacije hip-hopom i želje da se okušam u njemu, pa je sve to otišlo predaleko. Imao sam, svakako, plan da pokušam postati poznat. Imao sam, zapravo, neka dva plana. Plan A je bio osloniti se na nafaku, dok je plan B bio rezervni, u slučaju da se prvi izjalovi, a to je postati poznat uz pomoć iluminata (ako postoje). Koji od ova dva plana je uspio? Rekao bih vam, ali ugovor koji sam potpisao sadrži klauzulu koja mi ne dozvoljava da pričam o tome", govori muzičar.

"Pošto smo danas u situaciji da ima svakakvih budala, ovdje mislim i na sebe, koje bez nekog naročitog muzičkog obrazovanja lupanjem po tastaturi prijete da oduzmu hljeb školovanim muzičarima, onda je jasno da se ne moraš maći ni iz svoje spavaće sobe da bi se bavio muzikom. Sve je digitalizirano i sve ide preko softvera, a i glavno sredstvo distribucije i promocije muzike je internet. To je općepoznato i taj fenomen je odavno prisutan i u drugim sferama života, a ne samo u muzici. Na taj način sam i ja pokušao doći do svoje publike", dodao je on.

Kroz svoju muziku nema namjeru slati socijalno angažirane porukeKada smo upitali ovog bh. muzičara crnogorskih korijena kako definira svoju muziku, dobili smo filozofski odgovor.

"Preferiram raditi muziku, a prepustiti drugima da je opisuju. Svidio mi se opis koji je jednom dao Jaddah, hip-hop producent, moj jaran i budući muzikolog, kada je moju muziku nazvao grotesknom. Ja ni danas ne znam šta ta riječ znači, ali dobro mi zvuči", rekao je Mirza Adžović.

S obzirom na to da je Katarza tokom više svojih medijskih gostovanja isticao kako je njegova pjesma "Bošnjak" zapravo nastala isključivo iz dobre zezancije i da mu nije bila namjera nikoga uvrijediti, zamolili smo ga da prokomentira kontroverze koje je izazvao njegov navedeni singl.

"Tu stvar nikad nisam shvatao ozbiljno i mislim da imam makar nekoliko pjesama koje zaslužuju više pažnje od nje. Međutim, te kontroverze i reakcije koje je ona izazvala u meni su dodatno potpalile želju za tjeranjem inata koji je i prije bio prisutan i mislim da će se to osjetiti u budućim pjesmama iako one neće imati političku konotaciju. Za vrijeme pisanja pjesama najprije želim napraviti nešto slušljivo, zabavno, autentično i u većini slučajeva mi nije na umu isticanje neke konkretne socijalne poruke, ali mnogi je i tad izvuku iz mojih tekstova. Singlom 'Bošnjak' nisam imao namjeru nikoga uvrijediti", kategoričan je ovaj sarajevski reper.
S obzirom na to da je na samom početku našeg razgovora naglasio da je pseudonim izabrao kako bi što više mogao naglasiti socijalnu tendenciju svojih pjesama, pitali smo ga da li on zaista ima namjeru kroz svoje strofe i refrene publici prenijeti unaprijed zamišljenu poruku.

"Trenutno nemam težnju pisati na način da direktno prenosim jasnu poruku kroz svoje pjesme, ali mislim da se indirektno svašta može naći u njima, mada svako ima svoj doživljaj i tumačenje. Možda podsvjesno zaista šaljem socijalne ili neke druge poruke", kazao je Katarza.

Uskoro nove pjesmeKatarza je 2017. godine objavio svoj prvi album naziva "Young Njegoš EP", a nakon toga i EP "Mladi rade". Pitali smo ga ko se krije iza alter ega "Mladog Njegoša".

"Mladi Njegoš je izmišljena persona iz čije perspektive sam pisao album i taj alter ego mi je dao dosta kreativne slobode pri pisanju, pa je proces nastanka pjesama bio dosta zabavniji nego što bi mi inače bio. Otvorio mi je neke granice i mogao sam 'režirati' pjesme kako sam htio, a da imam alibi da su svi događaji i postupci fikcija, mada su prisutni i neki biografski detalji", ističe ovaj sve popularniji reper.

Pošto je bh. publika tzv. underground muzike naprosto "odlijepila" za prvim studijskim materijalom Katarze, pitali smo ga radi li na svojim novim semplovima.

"Uvijek nešto radim. I u trenucima manjka slobodnog vremena, u nekom 'praznom hodu' razmišljam o idejama. Trenutno radim na materijalu za novi album, a ko želi više konkretnih informacija moći će ih upratiti na mojim profilima na društvenim mrežama", zaključuje on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: