Futuristički koncept
56

Sarajevski dRUMELODY nastupa na festivalu Tallinn Music Week u Estoniji

Klix.ba
Berin Tuzlić
Berin Tuzlić
Festival muzičke urbane kulture i konferencija Tallinn Music Week (TMW) od 25. do 31. marta zadužen je za brojne muzičke i kreativne sadržaje u glavnom gradu Estonije gdje će publiku zabavljati i sarajevski dRUMELODY.

Osim muzičkog festivala, dnevnih koncerata koji donose muziku u skrivenije kutke grada, TMW ima i seriju javnih rasprava "Govor stvara prostor" u kojem se ideje i kreativnost mogu udružiti i stvoriti nova djela.

Teme variraju od uloge televizijskih kanala u prikazivanju muzičke kulture do pojava "izostanka kulture" skandalima u industriji zabave. Konferencija TMW se fokusira na utjecaj kretivnosti i umjetnosti na ekonomiju, a poseban naglasak se stavlja na ulogu umjetnosti u urbanom i regionalnom razvoju, kao i na ulogu umjetnika da izazivaju i prosvjetljavaju, ne samo odražavajući estetski standard u društvu, već i dajući prozor u kontekst vremena i društvenih tokova.

Sarajevski dRUMELODY svoj nastup na Tallinn Music Week-u ima u subotu 30. marta, a mediji u Estoniji su prenijeli da sa futurističnim konceptom dRUMELODY počinje nove era elektronske muzike.

"Drago mi je da su me organizaotri TMF svrstali u futurističnu grupu svjetskih kreativaca među 170 umjetnika iz 28 zemalja. Sjajno je kako je muzički festival dobio podršku od Evropske unije da predstavi Tallinn i Estoniju kao atraktivnu turističku destinaciju kulture. Nadam se da i Sarajevo zaslužuje pozicioniranje destinacije kao kreativnog nukleusa", izjavio je Berin Tuzlić, autor dRUMELODY.

Dok prikazuje najrazličitije zvukove i žanrove iz cijelog svijeta, TMW-a je ponudio istinski fokusirano i user-friendly festivalsko iskustvo. Na festivalu učestvuju 72 umjetnika iz Estonije, a slijede ih 15 iz Rusije, 13 iz Finske, 8 iz Velike Britanije, 7 iz Kanade i 5 iz Bjelorusije i Švedske i jedan iz Bosne i Hercegovine.

Program tokom tri noći će se održati na 21-noj pozornici i deset lokacija, nedaleko od kreativnog centra Telliskivi, Estonske akademije umjetnosti i luke Noblessner. Pored konferencijskog dijela u trodnevnom muzičkom programu ponuđen je multi-žanrovski mix od edgiest zvukova do popa, od plesnih ritmova do metala i od folka do savremene klasike.