Za sve fanove Pink Floyda
8

VIDEO / Roger Waters nakon 30 godina oživljava "The Wall"

Sarajevo-x.com
Roger Waters
Roger Waters
Jedan od osnivača legendarnog rock benda Pink Floyd, Roger Waters, odlučio je održati turneju na kojoj će ponovo izvoditi sjajni album grupe - "The Wall". Učinit će to tri decenije poslije originalne turneje Pink Floyda, na kojoj je publici predstavljen album.

Britanski bend je u toku turneje 1980. i 1981. posjetio tek četiri grada, jer su troškovi organizacije koncerata zbog mnoštva logistike bili ogromni. To se posebno odnosi na dio gradnje zida od 12 metara koji na vrhuncu nastupa počinju rušiti, te animiranih projekcija.

Ipak, basista i jedan od pjevača benda želi oživjeti produkciju i show prikazati u Sjevernoj Americi i 30 gradova Evrope. Američka turneja počinje u Torontu 15. septembra, a plan je da se evropska turneja održi sljedeće godine, piše Telegraph.

"Kad sam prije 30 godina napisao 'The Wall' bio sam preplašen mladić", kazao je Waters. "U narednim godinama se pokazalo da je priča o mom strahu i gubitku alegorija širih razmjera - nacionalizma, rasizma, seksizma, religije, štagod."

Dvostruki album Floyda "The Wall" govorio je o otuđenju i izolaciji, što je u tom vremenu dočekivano "na nož". Posebno zapamćene ostale su pjesme "Another Brick In The Wall Part II" i "Comfortably Numb".

Koncertna turneja nakon izlaska albuma obuhvatila je samo Los Angeles, New York, Dortmund i London, a nakon što je napustio bend, Waters je 1990. nastupao u blizini Brandenburške kapije u Berlinu.

Muzičar trenutno radi na razvoju novih video snimaka kojima će ilustrovati priču na velikom ekranu na pozornici.

Nova turneja ima za cilj odavanje počasti vojnicima poginulim u ratu. Waters je imao samo pet mjeseci kad mu je u Drugom svjetskom ratu poginuo otac. Pozvao je porodice vojnika stradalih u ratu da mu pošalju njihove fotografije, koje će biti prikazane na zidu.

Watersa će u toku nove turneje na klavijaturama pratiti i sin Harry. Evropski dio nastupa počet će u Portugalu 21. marta, a potom u Londonu, Manchesteru i Dablinu.