Na meti kritika
4

Rock bend Kasabian vrijeđa mentalno bolesne osobe u novom spotu

Klix.ba
Popularni engleski rock bend Kasabian na meti je kritika zbog novog spota za pjesmu "You're I Love With A Psycho" (Zaljubljen/a si u luđaka). Nevladine organizacije koje se bave mentalnim zdravljem optužile su bend da vrijeđaju i ismijavaju mentalno oboljele osobe.

U spotu su prikazani članovi benda u bolničkim haljinama kako uzimaju lijekove, a potom plešu s ostalim pacijentima u sali. U spotu se pojavljuju i TV voditelj Noel Fielding i glumac Stephen Graham. Neke scene se odnose i na dijelove filma "Let iznad kukavičjeg gnijezda".

Udruženje "Vrijeme je za promjene", koje se bori za promjenu ponašanja javnosti prema osobama koji imaju problema s mentalnim zdravljem, saopćilo je kako bend ovim spotom pogoršava stvari.

"Korištenje riječi 'luđak' u pjesmi popraćenoj muzičkim spotom u kojem su predstavljeni ljudi koji se pretvaraju da su psihijatrijski pacijenti, je bespomoćan, štetan i razočaravajući u vremenu kada se društvo udaljava od tužnih i sumornih stereotipa. Sigurni smo da je uvreda i šteta nanesena nenamjerno ili riječ o pogrešno prosuđenoj ironiji, ali ukazujemo na to jer služi povećanju stigme", rekla je direktorica udruženja Sue Baker.

Bend još nije odgovorio na kritike.