Muzika
0

VIDEO / Reperi iz Bagdada za CNN: "Mi živimo u paklu"

Sarajevo-x.com
"Bez obzira da li si musliman ili kršćanin, bez obzira na vjeru, svi smo mi ljudi", ističu mladi reperi iz Iraka u razgovoru za CNN. Po stajlingu i muzici koju proizvode ne zaostaju za američkim gradovima, gdje je rap dio urbane kulture desetljećima. Ali, oni žive u Bagdadu.

Članovi grupe "Smashing Hits", kako kvintet sebe naziva, svjesni su kako je njihova muzika atipična za Irak. Međutim, ova grupa ne samo da prihvata američku kulturu, već slijedeći američke idole Eminema i pokojnog Tupac Shakura repaju isključivo na engleskom jeziku. To je zato što žele ljudima na Zapadu prenijeti šta se zapravo događa u njihovoj domovini.

"Želimo poslati poruku njima, da nas upoznaju i da znaju da možemo napraviti ovdje stvari koje su drukčije od nasilja i terorista" kaže 19-godišnji osnivač grupe, Thoulfiqar Harith.

Reperi ističu kako je rap moćan medij preko kojeg mogu izraziti ono što vide i osjećaju. U tekstovima pjesama govore o tamnoj strani Iraka.

"Mi živimo u paklu, a naše vapaje niko ne čuje", kaže jedan od članova grupe.

Njihov prijatelj Fadi, 25-godišnji novinar, našao se među 70 poginulih ljudi u napadu na katedralu u Bagdadu koji se desio 31. oktobra. Bagdadski reperi potom su se ogradili od napadača koji su "u ime Allaha ubili njihovog brata i ljude čija su tijela ostala na ulici".

Član grupe, Ayad, koji je musliman, ističe kako je odrastao sa mnogim kršćanskim prijateljima, koji su napadani zbog svoje vjere. No, drago mu je što svoju tugu zbog toga može podijeliti kroz muziku "Smashing Hitsa".

"Najvažnije je da su u grupi jako, jako dobri momci. A znamo koliko je danas teško naći ljude sa dobrim, velikim srcem", zaključio je Ayad razgovor za CNN.