Pjevačica grupe Elemental
0

Remi: Turbofolk je za mene prodavanje guzica i sisa

Razgovarao: Jasmin Hadžiahmetović
Pjevačica hrvatske grupe Elemental Mirela Priselac Remi u razgovoru za portal Sarajevo-x.com otkriva šta misli o Sarajevu i Sarajlijama, s kim od bh. muzičara voli popiti kafu, ali govori i o hrvatskoj političkoj sceni, referendumu, Ivi Sanaderu...
Remi i Frenkie
Remi i Frenkie
Šta je to čime je Elemental trenutno zaokupljen?

Trenutno smo najviše u garaži, radimo na novim pjesmama... A kad nismo tamo, pišemo nove pjesme i sviramo po regiji. Ipak, novi album nam je prioritet pa svu svoju snagu i vrijeme trošimo na njega.

Koji su to muzičari sa bh. alternativne scene sa kojima volite popiti kafu, sarađivati i družiti se?

Kafu mi je uvijek drago popiti s momcima iz benda Letu štuke, Prikijem, Edom i Frenkijem. Sarađivali smo pa imamo o čemu i pričati na toj kafi.

Dok neki uzimaju mnogo novca na prodaji koncertnih snimaka, vi ste nedavno svojim fanovima poklonili besplatan online DVD koji se može pogledati na vašoj zvaničnoj web-stranici. Slično je uradio i bh. bend Zoster koji je svoj posljednji album također postavio na internet. Nije sve ni u novcu, je li tako?

To ovisi koga od muzičara pitaš. Nekima je lova najbitnija, a nekima je bitnije stvarati. Srećom, ubrajam se u ovu drugu grupu. Ako pitaš moj novčanik, njemu bi vjerovatno bilo draže da nešto i zaradim, ali eto, kao što si rekao, za mene nije sve u novcu. Objavili smo DVD na svojim stranicama isključivo kako bismo obožavateljima pružili priliku da nas vide kad god požele. DVD čine snimci s promocije našeg posljednjeg albuma "Vertigo" u zagrebačkom klubu Boogaloo, koncert je bio za pamćenje! Dugo nam je trebalo da obradimo snimke i odlučimo se na potez objavljivanja DVD-a, ali evo, sada je napokon tu. Toplo preporučujem svima da kliknu i pogledaju ga.

Koliko si uključena u dešavanja na političkoj sceni u Hrvatskoj i regiji?

Nisam direktno uključena, više sam kao posmatrač. Gledam i čudim se većinu vremena. Pitam se kako su nam se dogodile neke stvari. Zanimljivo je kako propaganda iste događaje tumači drugačije, u Hrvatskoj, BiH ili u Srbiji. I iskreno se nadam da ćemo se jednog dana opametiti i shvatiti koliko nas vozaju ovi u parlamentima, saborima i sličnim institucijama. I nadam se da ćemo barem malo poraditi na promjeni našeg mentaliteta jer smo vrlo često njegove žrtve, što nijednom narodu ne ide na hvalu.

Da li ima neki političar u regiji kojim si fascinirana?

Da, fascinira me Ivo Sanader, jer takvog lupeža već dugo nisam vidjela.

Grupa Elemental
Grupa Elemental
Hrvatska će naredne godine postati punopravna članica EU. Da li si izašla na referendum i kako si glasala?

Naravno da sam izašla. Mislim da bi svaka žena trebala uvijek izaći na izbore. Dugo smo bile bez prava glasa i sada kada ga napokon imamo, trebale bismo prakticirati odlaske na sva glasanja. Ako ništa drugo, iz poštovanja prema generacijama žena koje su se žrtvovale da bismo mi danas imale pravo glasa. Glasala sam za ulazak u Evropsku uniju, jer imam dobra iskustva sa situacijom u evropskim fondovima za kulturu (muziku), preko projekta Diversidad u koji sam uključena. Također, smatram da nismo imali previše izbora. Opcija "protiv" značila bi ponavljanje referenduma, još jedno mrcvarenje budžeta, lošu reputaciju u EU i pokazala bi da su posljednjih 10 godina hrvatske vanjske politike i lobiranja u EU bile potpuno besmislene. S druge strane, može li nam biti gore nego što je sada? U posljednjih 20 godina, Hrvatska je pokradena, iscijeđena, rasparčana i ponižena, a sve su joj to učinili njeni političari i građani tajkuni. Ako smo takvi sami prema sebi, može li nam neko drugi, neki stranac, učiniti veće zlo?

Hrvatski muzički kritičari smatraju kako bi ti trebala biti uzor mladim ljudima u Hrvatskoj i regiji, a ne turbofolk pjevačice. Šta misliš o ovom žanru muzike?

Turbofolk ne razumijem. To za mene nije glazba, nego prodavanje sisa i guzica upakiranih u šund. Jeftina zabava za oči i mučenje za uši. Ne razumijem to.

Mirela Priselac Remi
Mirela Priselac Remi
Da li dolaziš u Sarajevo mimo koncertnih aktivnosti?

Nažalost, nisam imala prilike već dugo uživati u Sarajevu, a da pritom u kombinaciji nije bio neki koncert. Voljela bih malo dublje proniknuti u ovaj grad, jer sam ga zavoljela poznavajući ga ovako površno. A što bi tek bilo da provedem neko duže vrijeme u njemu?

Šta je to što te privlači ovom gradu?

Duh ljudi, opuštena atmosfera i zgodni frajeri.

Voliš li ćevape?

Ko ih ne voli morao bi na pregled glave!

Da li ponekad slušaš muziku Halida Bešlića ili možda Tome Zdravkovića?

Ne mogu reći da sam upoznata s glazbenim opusom navedene gospode... Drugim riječima, ne.

Koja je tvoja poruka čitateljima portala Sarajevo-x.com?

Vidimo se uskoro, raja!