Najava albuma
141

Rammstein objavio kontroverzni spot za pjesmu "Deutschland"

Klix.ba
Njemačka rock grupa Rammstein objavila je svoj dugoočekivan prvi singl sa nadolazećeg albuma. Singl nosi naziv "Deutschland" i izazvao je kontroverze čak i prije premijere koja se desila danas na zvaničnom YouTube kanalu benda.

Pjesma i spot su svakako, upravo kako se i očekivalo od Rammsteina, i više nego intrigantni te hodaju po ivici onoga što se smatra prihvatljivim. Singl je dakako posvećen Njemačkoj, a svojevrsna himna domovini inkorporira pomiješane emocije.

Od ljubavi do mržnje, od ponosa do stida, pjesma pokušava oslikati prošlost i sadašnjost Njemačke, kroz jednostavne ali jasne riječi te groteskne, simbolične i kontroverzne scene u samom spotu.

Video kojeg potpisuje režiser Specter Berlin samo nekoliko dana prije premijere izazvao je kritike zbog trailera u kojem su prikazani članovi grupe obučeni u zatvoreničke uniforme logora iz Drugog svjetskog rata. Zatvorenici nose simbole koje je nacistička vlast zahtijevala od Jevreja, Roma, homoseksualaca, Jehovinih svjedoka. To su, pored poznate žute Davidove zvijezde i trougli različitih boja koji su označavali druge dehumanizirane grupe.

Pojedini kritičari osudili su scenu zbog, kako kažu, instrumentalizaciju i trivijalizacije holokausta.

Kritičari nisu mogli komentarisati scenu u kojoj zatvorenici likvidiraju naciste, vjerovatno zbog same činjenice da kritika nije bila kreirana nakon gledanja spota, već nakon gledanja namjerno škakljivog trailera.

Pored perioda Drugog svjetskog rata, Rammstein se osvrće na srednji vijek, na period socijalističke Istočne Njemačke, te druge važne periode i trenutke njemačke povijesti. Tu su i ličnosti poput Carla Marxa, Hitlera, ali i mitska Germania koju utjelovljuje Ruby Commey.

Sing bi trebao biti prvi sa liste pjesama nadolazećeg albuma "Rammstein" koji bi svjetlo dana trebao da ugleda u aprilu ili u maju ove godine. Riječ je o prvom albumu nakon uspješnog "Liebe ist für alle da" objavljenog još u oktobru 2009. godine.