Od 06. do 14. jula
0

Prvi Sarajevo Rock Festival okuplja rock bendove iz regije

Piše: J. H.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U sarajevskom rock & jazz klubu Underground će od 6. do 14. jula biti održan prvi Sarajevo Rock Festival na kojem će se predstaviti rock bendovi iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Na Sarajevo Rock Festivalu nastupit će bendovi iz BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske. Riječ je o bendovima Killo Killo Banda iz Novog Sada, koji će nastupiti 6. juna, dan poslije nastupit će Bad Mushrooms iz Zagreba, slijede Woodoo Cadilac iz Brčkog (08.07.), Tide iz Kranja (09.07.), Beely Beer Blues Band iz Sarajeva (11.07. poslije 00:00), Black Chicken Leg iz Mostara (12.07.), te Big Rock (13.07.) i Rockabilly Band iz Zagreba (14.07.).

Ulaz je besplatan za nastupe svih grupa, osim za nastup Killo Killo benda, za koji ulaznica košta pet KM.

"Osnovni cilj festivala je jačanje rock scene, kako kod nas, tako i u regiji, te jačanje veza sa bendovima iz susjednih zemalja. Naravno, još jedan od ciljeva je da ovaj festival postane jedan od jačih u regiji i da postane brend u našoj zemlji i šire", kazao je Haris Husejnović, PR Festivala.

Željko Živković, menadžer kluba Underground, kaže kako su navedeni bendovi već nastupali u ovom klubu i sa njima imaju odlično iskustvo.

"Nema puno mjesta u gradu u kojim se svira ova vrsta muzike. Mi pokušavamo ostati na tome da ne radimo sve i svašta. Svi znate kakva je situacija što se tiče rock scene, ljudi koji sviraju tu vrstu muzike nemaju za hljeba, a kamo li da žive od toga", kaže Živković.

Kristijan Jalovičić, jedan od osnivača, vokal i gitarista benda Vrtlog iz Sarajeva, kaže da u gradu na Miljacki već nekoliko godina vlada kriza kada je riječ o urbanoj muzici.

"Situacija u zemljama okruženja je mnogo bolja. Ipak, mislim da novije generacije imaju više sluha za rock i sličnu muziku", kazao je Jalovičić.

Festival će biti obogaćen i dodatnim sadržajima, kao što su filmske projekcije crno-bijelih filmova, stand-up performansi, radionice mladih umjetnika o temi rock muzike i škola stripa, kazali su organizatori Sarajevo Rock Festivala.

Nastup planiran za 11. juli, zbog obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, počet će iza ponoći.