{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promocija historijskog albuma "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu"

Klix.ba
18.5.2018. u 12:21
128
1
Promocija historijskog albuma "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu"
128
Promocija historijskog albuma "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu"
U subotu, 19. maja, u 21:30 sati će u Bošnjačkom institutu - Fondaciji Adil Zulfikarpašić biti održana promocija nosača zvuka "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu", u izdanju Muzičke akademije u Sarajevu i izdavačke kuće ŠDC.
Kako i sam naziv albuma kaže, riječ je o prvom, historijskom jazz koncertu studenata Muzičke akademije u Sarajevu, koji je realiziran pod umjetničkim mentorstvom profesora Sinana Alimanovića.

Album "Prvi jazz koncert studenata Muzičke akademije u Sarajevu" je snimak jazz koncerta koji je održan 16. marta 2017. godine u Maloj sali Muzičke akademije, a realiziran je uz podršku dekana dr. Senada Kazića.

Na koncertu su nastupili studenti jazza: Zlatan Božuta, Jasmin Avdagić, Selma Droce, Vedran Vujica, Šejla Grgić, Haris Kartal, Ariana Piknjač, Dario Kos, te saradnici prof. Davor Maraus i Dinko Šimunović. Ovaj važan muzički dokument bilježi muziciranje mladih jazz instrumentalista i njihovo poimanje jazza, predstavljeno u različitim instrumentalnim i vokalno – instrumentalnim formacijama malih sastava jazz combo banda (solo, duet, trio, quartet i quintet). Mladi band leaderi izveli su neke od najznačajnijih jazz standarda koji su obilježili historiju jazz muzike, kao i kompoziciju domaćeg autora.

"Važno je napomenuti da je ovaj nosač zvuka snimak live koncerta, što je po sebi veoma zahtjevno jer insistira na idejnim rješenjima u realnom vremenu i ne dopušta bilo kakve propuste. U tom smislu, ovo je važan dokument jer, mjereno pristupom i kvalitetom izvedbe ovih mladih akademskih muzičara, potvrđuje njihovu ljubav i entuzijazam prema ovoj vrsti umjetničkog muziciranja, te ih postavlja u poziciju, kako je profesor Sinan Alimanović u uvodnom govoru, na otvaranju koncerta rekao, čuvara jazza u Bosni i Hercegovini", izdvojeno je iz recenzije autorice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: