Muzika
330

Produkcija nema namjeru vratiti Ilmu u show unatoč zahtjevima fanova

Klix.ba
Ilma Karahmet, učenica iz Kiseljaka, sinoć je okončala svoj nastup u prvoj sezoni showa X Factor Adria što je izazvalo veliko razočarenje njenih fanova širom regije.

Društvene mreže i internet portali danas su zatrpani komentarima da je Ilma nepravedno izbačena iz showa kojem je, složni su svi, dala pečat.

Djevojčicu koju su i članovi žirija često nazivali "čudo od djeteta" od prve emisije je privukla veliku pažnju gledatelja svojim izuzetnim talentom.

No, Ilma nije izbačena iz showa jer je podbacila u izvedbi već zbog godina. I upravo to publika najviše zamjera žiriju postavljajući pitanje zašto je uopće primljena da učestvuje ako je premlada.

Podsjetimo, članovi žirija Emina Jahović, Kristina Kovač i Željko Joksimović sinoć su se u duelu između, također jednako talentiranog Maida Hećimovića i Ilme odlučili da show napusti Ilma jer je, kako su objasnili, "premlada".

"Ilma je pretalentovano dijete, ali njeno vrijeme tek dolazi. Još uvijek je premlada za vrtoglavu popularnost i novčenje talenta. Teško je to. X Factor Adria bi od sljedeće godine trebalo da povede računa o godinama takmičara, 17 godina i naviše, i svi sretni", napisala je Jahović na svom Facebook profilu.

I Kovač je reagovala putem ove društvene mreže kazavši da stoji iza odluke da pošalje Ilmu kući.

"Neosporno je da ima ogroman talent, da je tehnički perfektna, i da ima užasno moćan glas. Ali ja od prvog livea ne osjećam nikakvu emociju kada ona pjeva. Ništa. Racionalno divljenje nevjerovatnom virtuozitetu - da. Emociju - ništa. Možda je vi osjećate, možda je osjeća hiljade ljudi, ali ja je ne osjećam. A ja glasam na osnovu onoga što ja mislim i osjećam, ili ne osjećam. Meni nije dovoljan virtuozitet. Ja bih radije da Ilma pjeva gore nego što pjeva, ali da ima dubinu emocije, trodimenzionalnost. Ja je svakako nisam poslala kući zbog toga što je Maidu 'zadnji voz'. To sa mojom odlukom nema nikakve veze, i molim vas da u svom bješnjenju na mene bjesnite sa pravim razlogom, a ne pogrešnim. Uostalom, publika je izglasala Ilmu za duel. Znači, veliki dio odgovornosti za Ilmino ispadanje je na vama", smatra pjevačica.

No, brojni se ne slažu s takvim mišljenjem navodeći da je riječ o takmičenju pjevačkih talenata koji bi trebao biti presudan za daljnji plasman.

Ilmini najvjerniji fanovi su, stoga, pokrenuli peticiju na Facebooku putem koje traže da se Ilma vrati u show što ne bi bilo prvi put budući da je u ranijoj fazi takmičenja i Maid vraćen zahvaljujući glasovima publike.

Peticiju je od sinoć potpisalo više od 10.000 ljudi, no produkcija MBK, iza koje stoji X Factor, je odlučna.

"Svake sedmice suočavamo se sa istim problemom kada neki od učesnika ispadne. Žiri je sinoć rekao svoje, a publika je glasala za svog kandidata. Željko, Emina, Kristina i Kiki nisu znali koliko Ilma i Maid imaju glasova. Definitivno nećemo vraćati nikoga u X Factor i u superfinalu ćemo gledati pet preostalih kandidata", rekli su iz MBK produkcije za Telegraf.