Posthumno
0

Priznanje 'Muzička ikona' pripalo Dini Dvorniku

Sarajevo-x.com
Programsko vijeće i direkcija regionalne muzičke nagrade INDEXI ´09 su odlučili da u kategoriji Posebne i počasne nagrade, nagradu Muzička ikona dobije posthumno Dino Dvornik.

Pionir i legenda hrvatskog funka Miljenko Dino Dvornik rođen je u Splitu, 20. 8. 1964.

Kako je njegov otac, Boris Dvornik, bio već poznati filmski, televizijski i pozorišni glumac, i Dino je kao dječak imao nekoliko angažmana na filmu, ali se vremenom ipak opredijelio za muziku. Kada je imao 17 godina, sa bratom Deanom osnovao je grupu Kineski zid.

Sa tim bendom 1983. snima album koji je bio jedna od prvih funk ploča domaće diskografije.

Par godina kasnije, njegov prvi veliki solo hit "Zašto praviš slona od mene" predstavio je novog hitmejkera. Kao solist je 1988. na Zagreb festu s pjesmom "Tebi pripadam" osvojio nagradu za najboljeg debitanta.

Prvi album pod nazivom "Dino Dvornik", objavljen 1989. godine, uz navedene songove, predstavio je i nove hitove, među kojima je prednjačio "Ti si mi u mislima".

Sljedeći album "Kreativni nered" imao je još jedan megahit "Jače manijače", a onda je sa Songkillersima '94, snimio koncertni "Live In Muenchen" koji spada u red najboljih domaćih live albuma. Sredinom 90-ih počeo je koketirati i s techno zvukom i najpoznatija pjesma iz tog razdoblja je "Ništa kontra Splita" (Splitski festival, 1995.).

Krajem 90-ih njegov muzički uspjeh zasjenili su problemi s drogom, ali i ne baš dobar prolaz na sceni, jer novi albumi jesu imali poneku poznatiju pjesmu, ali nisu bili u razini prvih naslova.

Kreativnu krizu pokazivao je i sve duži razmak između njegovih albuma.

Donekle je vratio pozornost javnosti tokom 2006. godine, kada je zajedno sa suprugom Danijelom i kćerkom Ellom realizirao televizijski show "Dvornikovi", po uzoru na sličan kojeg je radila obitelj rokera Ozzyja Osbournea.

Krajem 2007. počeo je, napokon, s intenzivnim pripremama za novi album. Na prvoj nezvaničnoj promociji u ljeto 2008. Dino je otkrio njegov naziv - "Panodrina kutija". Najavio ga je prvim singlom "Hipnotiziran", koji je plasmanom u vrh HR Top 20 liste, dao naslutiti da je Dino Dvornik opet pronašao inspiraciju.

Objavljivanje albuma najavljeno je za početak jeseni, ali je, nažalost, Dino Dvornik iznenada umro u svom stanu u Zagrebu, 7. 9. 2008.

Dino je u svojoj karijeri osvojio tri diskografske nagrade Porin: 1996. godine za pjesmu "Afrika", 1997. za album "Enfant terrible" i 1998. godine za najbolji kompilacijski album "Vidi ove pisme".