"Arnold Layne"
60

VIDEO / Prije 46 godina objavljen je prvi singl Pink Floyda

Klix.ba
Pink Floyd
Pink Floyd
"Arnold Layne" bio je prvi singl britanskog benda Pink Floyd. Napisao ga je Syd Barrett, suosnivač i izvorni frontmen. Iako se nije našao na debitantskom albumu benda "The Piper at the Gates of Dawn“, singl se nalazi na brojnim kompilacijskim albumima.

Glavni junak pjesme je transvestit koji vrijeme provodi kradući žensku odjeću i rublje sa štrikova.

"Arnold je lik baziran na stvarnoj osobi. I moja i Sydova majka imale su studentice kao podstanarke, budući da smo živjeli u blizini ženskog koledža, tako da su tu konstantno bili nizovi grudnjaka i gaćica na našim štrikovima i 'Arnold', ili ko god on već bio, je uzimao svoj danak", ispričao je Roger Waters jednom prilikom.

U januaru 1967. godine, bend je ušao u studio u Chelseaju, gdje su snimili "Arnolda" i nekoliko drugih pjesama - "Matilda Mother", "Chapter 24", "Interstellar Overdrive" i "Let's Roll Another One" (kasnije preimenovanu u "Candy and a Currant Bun", na Watersovu inicijativu).

"Znali smo da želimo biti rock'n'roll zvijezde i željeli smo snimati singlove te se "Arnold" činio najprikladnijom pjesmom za spakovati u tri minute, a da se ne izgubi previše", rekao je Nick Mason o izboru singla.

U nekoliko godina kasnije bend je objasnio kako je pjesma zapravo imala regularnu dužinu od 10 do 15 minuta u koncertnoj verziji (sa produženim muzičkim prijelazima). Pjesma je snimljena u mono verziji i nikada nije prebačena u stereo, iako četverotračna master traka još uvijek postoji u arhivi EMI-ja.

Crno-bijeli promotivni film snimljen je krajem februara 1967., režirao ga je Derek Nice, a prikazuje članove benda kako oblače lutku i pokazuju je po plaži na East Witteringu. Video je snimljen za budžet od čitavih dvije hiljade funti i trebao je biti prikazan 3. aprila 1967. na BBC-u, ali je promocija otkazana, jer je singl pao na ljestvici. Drugi promotivni video snimljen je 29. aprila iste godine u blizini Crkve St Michel u Highgateu. To je jedini poznati snimak Barretta kako pjeva na playback.

Single je u prodaju u Britaniji pušten 10. marta 1967. i došao je do 20. mjesta na ljestvici. Međutim, zbog prilično neobične teme o transvestitima, privukao je pažnju Radio Londona, koji je pjesmu ocijenio kao "isuviše pomjerenu od normalnog društva“ i odmah je zabranio za dalje emitovanje.