Suze i gordost
128

Prijatelji se oprostili od Donne Ares: Bila je neiscrpni stvaralac muzike

Piše: M. Ć.
(Foto: Klix.ba)
U Kulturnom centru u Bihaću danas je održana komemoracija Azri Kolaković, poznatijoj kao Donna Ares, koja je preminula prije dva dana u rodnom gradu nakon duge i teške bolesti.

Sala Kulturnog centra u Bihaću danas je bila tijesna da primi sve poštovatelje lika i djela Donne Ares koji su, posljednji put, željeli odati počast Bišćanki koja se do posljednjeg momenta, uprkos svim nedaćama, hrabro, gordo i s osmijehom na licu borila za život.

Kako je istaknuto, svima ostaju uspomene na Azrinu neizmjernu dobrotu, čovjekoljublje, pravičnost, nesebičnost i plemenitu dušu.

Okupljenim se prvo obratila njena profesorica, mentorica i prijateljica Vesna Kečalović.

"Postala je poznata, ali za nas je ostala naša mala Azra. Svi smo se ponosili njenim uspjesima, bila je neiscrpni stvaralac muzike. Željeli smo svim srcem da ozdravi. Nažalost, u tome nije uspjela. Neka nam naša draga Azra počiva u miru", rekla je Kečalović.

Od Azre se oprostio i njen drug iz školskih klupa, prijatelj i jedan od sukreatora njenih brojnih nastupa i koncerata u rodnom gradu Alen Zulić koji je ujedno direktor Kulturnog centra Bihać. Okupljenima je riječi uputio i Azrin dugogodišnji prijatelj i frontmen grupe Camino Verde Ado Iftić koji je govorio o Azrinim muzičkim počecima koji su bili zabilježeni u ovoj grupi. Od Azre se oprostio i Elmir Rekić, direktor koncertne agencije Stage Art s kojim je dugo sarađivala.

O uspjesima poznate Bišćanke govorio je i Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća, koji je jučer u knjizi žalosti napisao da je Azra za Bihać uradila više nego svi političari zajedno. Slično je ponovio i danas.

"Ona nas je izdigla i izdvojila u oblasti kulture i muzike. Uvijek kad odemo negdje, ponosimo se reći da je Donna iz Bihaća", rekao je Fazlić.

Komemorativni skup završen je riječima koje je sama Azra napisala na posljednjoj stranici svoje knjige "Soba za nikoga".

"Svi ćemo umrijeti samo je pitanje hoćemo li svoje živote proživjeti. Dok jedni razmišljaju o drugima i tuđe živote žive, drugima život prolazi u strahu šta će neko reći i dok bolesni čekaju konačna izlječenja, ja nisam gubila vrijeme i živjela sam punim plućima u svim uvjetima. Ovdje i sada".

Posljednji ispraćaj bihaćke heroine Donne Ares kreće danas u 15:45 sati ispred Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić", dok će sahrana biti obavljena na gradskom mezarju Humci u 16 sati.