U 73. godini
169

Preminuo Peter Green, legendarni gitarista i suosnivač rock sastava Fleetwood Mac

A. B.
Peter Green, Foto: Facebook
Peter Green, Foto: Facebook
Suosnivač jednog od najuspješnijih britanskih sastava Fleetwood Mac, blues i rock gitarista Peter Green preminuo je u 73. godini.

BBC piše da je porodični advokat objavio zvaničnu izjavu da je ovaj muzičar umro u snu te da će svi ostali detalji o smrti i sahrani biti objavljeni u narednim danima.

Peter Green je porijeklom iz istočnog Londona, a rock sastav Fleetwood Green je osnovao zajedno s bubnjarom Mickom Fleetwoodom 1967. godine.

Nakon nekoliko mjeseci dobio je priliku "uskočiti" umjesto Erica Claptona u sastav John Mayall & the Bluesbreakers na tri nastupa. Nedugo zatim Clapton je otišao iz Bluesbreakersa, a na njegovo mjesto došao je Green.

Poslije tog perioda osnovao je svoj blues sastav te je ubrzo zatim napisao i Black Magic Woman, (tu pjesmu izvodio je kasnije i Santana).

Peter Green je već u Bluesbreakersima važio za jednog do najvećih blues gitarista, ali tek je u sastavu Fleetwood Mac do izražaja došla njegova genijalnost u sviranju i komponovanju.

Green je napustio bend 1970. godine nakon posljednjeg nastupa. Nakon toga mu je dijagnosticirana šizofrenija.

Vijest o njegovoj smrti stigla je nekoliko dana nakon što je Fleetwood Mac saopćio da planiraju objaviti retrospektivni materijal koji je dokumentirao rane godine benda između 1969. i 1974. godine.