Muzika
90

Preminuo Leonard Cohen, legendarni kanadski kantautor

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Kanadski kantautor i umjetnik Leonard Cohen je preminuo u 82. godini, navodi se u saopćenju objavljenom na njegovoj Facebook stranici.

"S dubokom tugom vas obavještavamo da je legendarni pjesnik, tekstopisac i umjetnik Leonard Cohen preminuo. Izgubili smo jednog od najpoštovanijih vizionara muzike", piše u saopćenju.

Još uvijek nisu objavljeni nikakvi detalji o uzroku Cohenove smrti. Njegove kolege su navele da su mu balade često bile tužne, ali i pune romantike. Njegov sin Adam rekao je da je njegov otac umro spokojno u svom domu u Los Angelesu znajući da je dovršio najznačniji album, kako je smatrao.

Najpoznatije pjesme su mu "Suzanne", "So Long Marianne" i "Bird on the Wire", a izvodili su ih mnogi muzičari, među njima i Johnny Cash i Joe Cocker.

Osamdesetdvogodišnji kanadski kantautor Leonard Cohen je nedavno u intervjuu za The New Yorker izjavio da "njegov sat otkucava" te izrazio sumnju u mogućnost završetka još jednog albuma nakon nadolazećeg, 14. po redu "You Want It Darker".

Rođen je 21. septembra 1934. u imućnoj židovskoj porodici u Montrealu. Studentske godine je posvetio pisanju poezije, a objavio je i nekoliko zbirki pjesama, ali mu one nisu mogle osigurati sredstva za život pa je svoj spisateljski dar ugradio u muziku. Kada se sredinom '60-ih godina doselio u New York počeo je uspješnu karijeru kantautora.