Muzika
8

VIDEO / Preminuo čuveni bluzer Jimmy Dawkins

Klix.ba
Čuveni čikaški bluzer Jimmy "Fast Fingers" Dawkins, poznat po svom nevjerovatnom gitarističkom umijeću i mekom glasu, preminuo je u 76. godini.

James Henry Dawkins rođen je u Tchuli (američka savezna država Mississippi), a kao samouki gitarista preselio je u Chicago, tokom '50-ih godina prošlog stoljeća. Isprva je radio u fabrici kutija, a zatim je počeo da svira na ulici. Tokom '60-ih godina oformio je bend i počeo da svira po klubovima, zajedno sa velikanima bluesa poput Otisa Rusha i Buddyja Guya.

Dawkinsov prvi album, "Fast Fingers," izašao je 1969. godine, nakon čega se njegova popularnost proširila i na Evropu i Japan, gdje je često išao na turneje.

Svirao je stil poznat kao West Side Chicago blues, mekani zvuk koji je odražavao svoje porijeklo iz Mississippija, potpuno drugačiji od čikaškog, South Side, stila.

"Nije volio svoj nadimak. Mislio je da odaje utisak da žuri u muzici. Njegov glas je bio paperjast i mekan. Nikada nije vikao, što je prilično neobično za blues. Blues pjevači su u ranim danima morali vikati kako bi se čuli, jer nisu imali pojačala, a običaj je ostao", rekao je Bob Koester, vlasnik izdavačke kuće Delmark Records, za koju je Dawkins snimao.

Pored sviranja, Dawkins je bio čest saradnik i u magazinu Living Blues.