Francuska
56

Preminula slavna pjevačica France Gall, poznata po pjesmi "Ella Elle l'a"

Klix.ba
France Gall, francuska pjevačica poznata po planetarnom hitu "Ella Elle l'a", preminula je danas u 70. godini nakon višegodišnje borbe s rakom.

Gall je prošlog mjeseca primljena u bolnicu blizu Pariza zbog opasne infekcije.

Poznata pjevačica pobijedila je na Eurosongu 1965. godine predstavljajući Luksemburg pjesmom "Poupée de cire, Poupée de son". Vrhunac međunarodne karijere doživjela je sa pjesmom posvećenom jazz legendi Elli Fitzgerald "Ella Elle l'a".

Rođena je u oktobru 1947. godine u porodici ljubitelja muzike. Njen otac je bio pjevač i tekstopisac Robert Gall, a pisao je pjesme muzičkim legendama kao što su Edith Piaf i Charles Aznavour.

France je bila poznata po dječijem osmijehu i slatkom glasu. Zbog 50-godišnje karijere ministar kulture opisao je riječima "besmrtna ikona francuske pjesme".

Sa samo 16 godina prodala je više od 200.000 primjeraka hita "Ne Sois Pas Si Bete", a među njenim hitovima bili su i "Les Sucettes", "La Declaration Damour", "Si Maman Si" itd.

Gall je sredinom devedesetih godina oboljela od raka dojke, ubrzo nakon smrti njenog supruga i kolege muzičara Michela Bergera.

Njena muzička karijera je okončana 1997. godine kada joj je od cistične fibroze preminula kćerka Pauline. Posljednje godine života posvetila je humanitarnom radu.