Snimila 100 filmova
5

Francuska glumica Danielle Darrieux umrla u 100. godini

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Legendarna glumica francuskog filma Danielle Darrieux, koja je snimila više od stotinu filmova, a u maju je proslavila stoti rođendan umrla je u utorak u svom domu.

Arhetip ženske ljepote za poslijeratne generacije, Darrieux je bila nezaboravna partnerica Jeana Gabina u filmu "Istina o Bebe Donge" iz 1953., adaptaciji romana Georgesa Simenona i Gérardu Philipeeu, ekranizaciji Stendhalova romana "Crveno i crno" iz 1954.

Rođena 1. maja 1917. u Bordeauxu, svoj prvi film, mjuzikl "Bal", snimila je kao četrnaestgodišnjakinja u čemu su korištene njene plesne i muzičke sposobnosti (često je u filmovima sama pjevala).

Lijepa plavuša u početku je dobivala uloge u komedijama, ali s vremenom i sve zahtjevnije te je trijumfirala u filmu "Mayerling" uz Charlesa Boyera 1935.

Tridesetih godina karijeru je gradila u inozemstvu, zatim u Hollywoodu i na Broadwayu. Zapažen je njezin nastup u špijunskom filmu Josepha L. Mankiewicza "Pet prstiju" iz 1952. gdje je glumila uz Jamesa Masona, prenosi Hina.

Od 1969. sve je više nastupala u kazalištu, a u filmu i na televiziji bila je aktivna i 2010. godine. Imala je tri braka, a njen drugi suprug bio je bogati playboy Porfirio Rubirosa.