Usred Tel Aviva
3.7k

Predstavnici Islanda na Eurosongu istakli šalove i zastave Palestine

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Techno, industrial i punk rock sastav Hatari, predstavnici Islanda na sinoć okončanom Eurosongu za 2019. godinu, izazivali su brojne kontroverze i prije samog održavanja ovog takmičenja zbog svog sado-mazo stajlinga, a šlag na tortu kontroverzi stavili su podizanjem šalova i zastave Palestine usred Tel Aviva.

Članovi ove grupe držali su u zraku nekoliko trenutaka podignute šalove i zastavu Palestine dok su Bar Refaeli i Erez Tal saopćavali koliko je Island dobio poena od publike, a ovaj potez je bio popraćen zvižducima mnogobrojne publike u areni Expo.

Predstavnici Islanda ovo su uradili kako bi iskazali jasno protivljenje izraelskoj okupaciji Palestine i kako bi ukazali na kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji o čemu su i ranije mnogo puta govorili.

Interesantno je i to da je samo nekoliko trenutaka nakon podizanja šalova delegaciji Islanda na Eurosongu prišao jedan od članova obezbjeđenja koji je zatražio od članova grupe da mu predaju šalove i zastavu.

Pobjedu na sinoć održanom Eurosongu odnio je predstavnik Holandije Duncan Laurence s numerom "Arcade", dok je bend Hatari s pjesmom "Hatrio Mun Sigra" završio na 10. poziciji s osvojena 234 poena.