{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poslušajte sevdalinke sa početka 20. vijeka

28.12.2015. u 08:29
5
5
Poslušajte sevdalinke sa početka 20. vijeka
5
Poslušajte sevdalinke sa početka 20. vijeka
Foto: Klix.ba
U utorak, 29.12.2015. godine u 18 sati u okviru izložbe ''Sevdah, umjetnost slobode'' bit će organizovana ''Sevdah slušaonica'' u sklopu koje će svi posjetioci imati priliku slušati rijetke snimke sevdaha sa početka 20. vijeka.
Izložba "Sevdah, umjetnost slobode" približava se kraju, te će u utorak 29. 12. 2015. biti održan posljednji događaj unutar izložbe: "Sevdah slušaonica"! Ovaj događaj koncipiran je kao zajedničko slušanje prvih ikada zabilježenih snimaka sevdaha iz 1907. i 1908. godine. Snimci koje je pravila inostrana kuća Zonophone/Gramophone prvorazredni su artefakat kulturne historije BiH i Balkana i dio tih snimaka je po prvi put predstavljen bh. javnosti na ovoj izložbi. Uz već postojeće snimke u postavci izložbe, tokom "Slušaonice" će se moći čuti veći broj snimaka popraćenih biografskim detaljima o pjevačima i muzičarima kao i drugim interesantnim informacijama koje će prezentirati autor izložbe Damir Imamović.

Ko je bio sazlija Salih Kahrimanović? Da li ste ikada čuli za pravnika, veleposjednika i pjevača Sulejmana Abdagića Sirriju? Poznato vam je ime Sidde Musafije, profesionalne pjevačice koja je pjevala sevdalinke i pjesme na Ladinu? O njima, ali i drugim sevdalijama, te o sevdalijskoj sceni Sarajeva i BiH s početka 20. vijeka saznajte više u utorak!

"Sevdah, umjetnost slobode" prva je izložba o sevdahu koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnost. Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović, Sandin Međedović i Ahmed Burić.

Izložbu koja se može posjetiti do 31.12.2015.godine u Umjetničkoj galeriji BiH, organizovalo je Udruženje za unaprjeđenje audio-vizuelnih umjetnosti FOTON, a podržala ju je holandska fondacija Prince Claus.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: