Projekat Odyssey
35

Poslušajte prvi DJ set u zraku i uživajte u nevjerovatnim snimcima Sarajeva

I. S.
Prvi muzički let iznad Sarajeva dogodio se prije nekoliko dana. Benjamin Delalić (YNGOD), Feđa Štukan i Funfly žirokopter učestvovali su u ovoj avanturi. Cilj je pružiti gledateljima audio-video ugođaj kroz savršenu harmoniju muzike i lokacije.
Ovo je prvi DJ set na Balkanu u zraku, a vjerovatno i prvi na svijetu u žirokopteru. Prvi je set u nizu projekta Odyssey koji predstavlja putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu i obilazak nekih od najljepših i najinteresantnijih lokacija.

"Ideju za projekat Odyssey dobio sam za vrijeme lockdowna. Želio sam nadoknaditi nedostatak live nastupa, te sam odlučio povesti publiku na audio-vizuelno putovanje kroz najljepše lokacije. Odyssey simbolizira putovanje umjetnika koje je puno lijepih momenata ali i teških prepreka, ono kojim moramo poći da bismo došli do cilja, a to je predstavljanje našeg rada publici. Ideja za zračni set nastala je inspirisana željom da ponovo nastupam za svoj grad, a kako to nisam mogao učiniti na zemlji, odlučio sam simbolično svirati u zraku", kaže Delalić.

Sve je zabilježio fotograf i videograf Vedad Krkbešević kojeg Benjamin poznaje godinama.

"Kretali smo se u istom društvu i uvijek jedan drugome pružali podršku u radu. On je bio moj prvi i jedini izbor za saradnika. Znao sam da ćemo super funkcionisati zajedno jer imamo slične vizije i ideje. Drago mi je da, osim saradnje, gradimo i iskreno prijateljstvo", ističe.

Žirokopter je hibrid aviona i helikoptera. Posjeduje sve najbolje karakteristike i jedne i druge letjelice, ali nema niti jednu njihovu lošu karakteristiku. U modernim zemljama, žirokopteri se, zbog svojih jedinstvenih letnih karakteristika, koriste u policiji i vojsci, naročito za poslove osmatranja iz zraka, ali je sve popularnija letjelica i za civilno, rekreativno letenje. I ovdje ne prestaje nabrajanje njegovih prednosti, odnosno namjena. Ekipa FUNFLY trenutno nudi panoramsko razgledanja Sarajeva, a u dogovoru s onima koji žele nešto drugo svakako postoji mogućnost dogovora. Član Funfly ekipe je glumac Feđa Štukan.

"Velika je čast sarađivati sa Feđom Štukanom koji nam je pružio ogromnu podršku i pomoć. Lijepo je vidjeti da veliki umjetnici poput njega podržavaju ovakve projekte. Dugujem mu veliku zahvalnost za predivno iskustvo leta Funfly žirokopterom, odličnu organizaciju i trud da razbije moj strah od letenja. Na sam dan snimanja sam bio jako uzbuđen i pun nade da će sve proći kako treba. Iskustvo leta i DJ-inga u žirokopteru je bilo nezaboravno. Ljepotu Sarajeva i okolne prirodne sam doživio na potpuno novi način i dobio inspiraciju za nove projekte", govori.

Projekat je podržao i sarajevski muzički producent Adis Kutkut Billain koji je kreirao muziku za najavni teaser samog projekta.

"Billain i ja smo prijatelji. Već duže vrijeme sarađujemo i pomažemo jedan drugom u realizovanju raznih projekata. Vrlo su nam slične vizije i svaki put mi je zadovoljstvo raditi sa njim. Mnogo sam zahvalan za konstantnu podršku koju mi pruža", zaključuje Delalić