Dočarala ličnost
912

Poslušajte muziku iz filma "Džemo" koju potpisuje nagrađivani Adnan Zilić

L. K.
Dokumentarni film "Džemo" portala Klix.ba privukao je veliku pažnju publike Trećeg izdanja AJB DOC-a, no u reakcijama su se uvijek posebno isticale pohvale za muziku, koja neodoljivo privlači i poziva da pratite priču o poljoprivredniku koji je zaljubljen u trčanje.
Priča o Džemalu Jašareviću rasplakala je, nasmijala i zaintrigirala publiku iz više od 30 zemalja. Veliki je broj ljudi koji su odlučili pregledati film nekoliko puta, a sve u želji da što bolje dožive priču o neobičnom čovjeku iz sarajevskog predgrađa. U mnoštvu detalja koje je publika pohvalila posebno se ističu pozitivni komentari za muziku autora Adnana Zilića, koji iza sebe ima veliki broj vrlo uspješnih i kvalitetnih projekata.
Foto: Jasmin Bešagić / Adnan Zilić
Foto: Jasmin Bešagić / Adnan Zilić

Zilić je muzičku karijeru započeo u bendu Adi Lukovac & Ornamenti, s kojima je snimio dva studijska albuma i nekoliko kompilacija. Nakon toga nastavlja raditi kao samostalni autor te potpisuje muziku za seriju "Sex i selo", filmove "Karneval" i “Esma” Alena Drljevića, dokumentarni film "Film mobitelom" Nedžada Begovića, koji je dobitnik nagrade Srce Sarajeva na SFF 2013, a rađen je u produkciji Foto Arta, muziku za serijal "Ugrožena većina" Al Jazeere Balkans...

Među najnovijim projektima je i muzika za promotivni film o Sarajevu "#shareSarajevo", kao i rad na filmu "Džemo", gdje potpisuje muziku. Film "Džemo" je za pet festivalskih dana sakupio 70.000 pregleda, a Zilić ističe kako je ova cifra fascinantna, čak i kada su evropski standardi u pitanju.

"Komentari su vrlo pozitivni, a to je svakom autoru drago čuti. Ali mislim da muzika ne može od lošeg filma napraviti dobar film. Da bi filmska muzika imala svoj život, film sam po sebi mora biti dobar. Mislim da je to slučaj i sa Džemom i njegovom životnom pričom, koju su nam Lejla i Davorin donijeli na vrlo zanimljiv i dopadljiv način. Kad se na to nasloni dobra muzika, rezultat su toliki pregledi i pohvale. Ovom prilikom čestitam Lejli i Davorinu, želim im mnogo uspjeha na festivalima koji dolaze", govori Zilić.

Adnan Zilić, Lejla Kajić i Davorin Sekulić
Adnan Zilić, Lejla Kajić i Davorin Sekulić

Dodaje kako posebno zahvaljuje sjajnim instrumentalistima, ekipi sa kojom najčešće sarađuje na projektima: Dino Šukalo, Adis Sirbubalo, Meho Radoović i Edvin Hadžić.

"Džemo je inspiracija za bilo koga. Moja namjera je bila da muzikom pokušam dočarati Džeminu ličnost, koja je vrlo kompleksna. Uvijek veseo i nasmijan, ali istovremeno sjetan i tužan. Zato i muzika ima te varijacije. Vesela je, sjetna i tužna, ali u suštini optimistična", kaže.

Naposljetku ističe kako je bh. filmska industrija i bez pandemije u vrlo nezavidnoj situaciji po pitanju snimanja filmova, a sa pandemijom je svaki snimljeni film čisto vizionarstvo.

Dobitnici Srca Sarajeva: Nedžad Begović, Gordan Memija i Adnan Zilić
Dobitnici Srca Sarajeva: Nedžad Begović, Gordan Memija i Adnan Zilić

"Tu vidimo koliki je značaj AJB DOC Film Festivala, koji je i u ovom nevremenu uspio iznjedriti sedam regionalnih dokumentarnih filmova. Nadrealno izgleda kada pročitate da je godina produkcije 2020. Zbog toga im želim zahvaliti na tom naporu, najprije direktoru festivala Edhemu Foči, koji svojom pozitivnom energijom nosi cijeli festival, a zatim i Seadu Kreševljakoviću te cijelom timu AJB DOC-a", zaključuje Zilić.

Film možete pogledati do sutra u 22 sata u videoteci Moje TV, a nakon toga neće biti dostupan do pojavljivanja na nekom drugom festivalu.