Inspiracija života
1.2k

"Džemo" otvorio AJB DOC: Klixov film o čovjeku koji živi od svog rada i trči za poginulog brata

Piše: Ines Mrenica
Portal Klix.ba prikazao je svoj prvi dokumentarni film koji govori o stočaru Džemalu Jašareviću koji odnosi pobjede trčeći na gradskim i planinskim utrkama. Autori filma Lejla Kajić i Davorin Sekulić donose priču o "Džemi" koji je smisao života pronašao daleko od medija, trčeći u čast mlađeg brata koji je ostavio otisak dlana na kućnom pragu prije nego što je poginuo.

Neki od najboljih filmova i serija nastajali su na osnovu novinarskih priča i članaka, a novinari internet portala Klix.ba Lejla Kajić i Davorin Sekulić u saradnji s Al Jazeerom Balkans otišli su korak dalje pa su na osnovu vlastite reportaže realizirali impresivan film o stočaru koji gaji neizmjernu ljubav prema trčanju. Dokumentarci danas otvaraju teške teme, korporativno-političke prevare, ljudske traume, potrebu za odlaskom s balkanskih prostora i preživljavanjem, dok je "Džemo" rijetko opuštajući film s optimističnom perspektivom. Kroz 44 minute donosi potpuno drugačiji uvid u bosansku svakodnevnicu čovjeka koji živi od svog rada i živi svoj sportski san.

Džemal Jašarević živi na selu s roditeljima, svakodnevno brinući o desetak krava. Stočarstvo je fizički zahtjevan posao i podrazumijeva rano ustajanje, pa Džemin dan započinje i završava s kolicima, s kojima svakodnevno pretrči dvadesetak kilometara. Njegove civare, u kojim se nerijetko nađe i do 150 kg tereta u vidu stočne hrane, su dnevni trening, dril koji ni najizdržljiviji sportaši ne bi mogli podnijeti. On je skroman četrdesetšestogodišnjak i živi daleko od društvenih mreža i medija, brinući se o svojim roditeljima, raznoseći mlijeko i prodajući ga svaki dan na ilidžanskoj tržnici.

Rediteljica Lejla Kajić odlučila je uraditi novinarsku priču i na put je krenula s fotoreporterom kolegom Davorinom Sekulićem, iako je introvertni Džemal Jašarević insistirao da sve završe telefonskim putem. Novinarsko rušenje Džeminih barijera razvijalo se u višemjesečnom procesu, a prilikom svakog snimanja dogodilo bi se nešto novo. Džemo govori malo i zapravo u filmu o njemu uglavnom govore poznanici i prijatelji, hvaleći njegovu izdržljivost i brzinu, diveći se kapacitetu njegovih pluća i uspoređujući rad njegovih ruku sa šivaćom mašinom Singericom. I, zaista, Džemo zaslužuje svako divljenje.

Bosanski Forrest Gump

Jednom prilikom je iz Sarajeva krenuo pješice na Jahorinu, nakon čega je po dolasku na svoje odredište odmah započeo planinsku utrku, bez predaha, u kojoj je potom odnio zlatnu medalju. On ne izgleda niti se ponaša kao tipični atleta. Njegova dnevna rutina ne podrazumijeva fitness stereotipe, smoothie napitke i "just do it" opremu, a razloge zbog kojih trči i šta mu daje najveću snagu u trenucima kada ostaje bez daha i snage saznajemo vrlo brzo, na putu ka njegovoj zapaljenoj kući u Kalinoviku.

Tamo, zajedno s roditeljima, na ruševinama porodične kuće među čijim zidovima rastu jagode, Džemo golim rukama kopa zemlju kako bi došao do kamena na kojem je njegov mlađi brat ostavio otisak male ruke, gdje je poginuo kao dječak kada je kuću pogodila granata. "Sve što radim, radim zbog njega, i kada mi je najteže, kada ostanem bez snage, ja samo pomislim na njega i nastavim da trčim…", govori Džemo dok njegova majka u suzama opisuje trenutak kada je izgubila dijete u prašini u kojoj nije vidjela ništa.

Džemo je sve pobjede posvetio bratu koji je život izgubio u minulom ratu
Džemo je sve pobjede posvetio bratu koji je život izgubio u minulom ratu

Karizmatični Džemo ima bradu, dugu kosu, trči s kraja na kraj domovine, neizmjerno se trudi svojim radom pošteno živjeti u teškoj bosanskoj stvarnosti, a u suštini njegove ličnosti duboko je ukorijenjena ratna trauma. Ipak, njegov entuzijazam je neuništiv.

Džemal Jašarević nema potrebu da se pojavljuje u medijima, a i kada tamo osvane, baci sasvim drugo svjetlo na banalnu stvarnost kojom dominiraju turobne vijesti i površna celebrity kultura, u kojoj politički establišment i influenseri zajedno parazitiraju na vrlo malo konkretnog rada. Zanimljivo što u filmu vidimo i dio bosanske svakodnevnice pogođene koronavirusom, pa se Džemo mora nositi sa zabranom okupljanja i otkazivanjem utrka, a poseban doživljaj predstavljale su mu one koje je trčao van granica svoje domovine, kao ona u Splitu, na kojoj je odnio bronzanu medalju.

Na prvoj regionalnoj utrci osvojio je treće mjesto
Na prvoj regionalnoj utrci osvojio je treće mjesto

"Džemo" je izvrstan film dvoje novinara koji su bez formalnog filmskog obrazovanja iznijeli suštinu filmske umjetnosti, koju danas filmski radnici često zaboravljaju, a sastoji se od toga da film po svojoj osnovnoj funkciji treba oplemenjivati živote svojih gledatelja i od čijih se priča trebamo osjećati bolje. Nakon gledanja dokumentarnog filma "Džemo" postajemo bolji ljudi, stvaramo sasvim drugačiju perspektivu prema vlastitom životu i počinjemo poštovati ono što je zanemareno i potcijenjeno, a to su rad i napori s kojima neminovno dolaze uspjesi.

Najimpresivniji kadar filma je Džemo koji s civarama trči uzbrdo i u njemu se krije sva magija ove priče.

Portal Klix.ba nije mogao na bolji način obilježiti svoj jubilej. Osnovna funkcija ovog medija je upravo da donosi važne priče, obraćajući se uslovno rečeno malom i zapostavljenom bosanskohercegovačkom čovjeku. Bez grandioznih kadrova u slow motionu i zgoditaka u posljednjoj minuti takmičenja, Klix.ba donosi "dokumentarni doping" za dušu i dirljivu priču o sportašu koji je iz najtežih trenutaka svog života ostvario najčudesnija dostignuća.

Dokumentarni film "Džemo" možete pregledati besplatno na zvaničnoj stranici AJB DOC-a do 15. septembra 2020. godine.