Muzika
2

Poroshenko pozdravio Jamalin trijumf na Eurosongu, ona potvrdila da je pjevala i o 2014.

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko pozdravio je sinoćnju pobjedu predstavnice njegove zemlje Jamale na Eurosongu s pjesmom "1944", koja govori o Staljinovoj deportaciji krimskih Tatara, nazvavši je "nevjerovatnom".

"Da!!! Nevjerovatna pobjeda i izvedba! Cijela Ukrajina vam šalje iskreno hvala Jamala", napisao je Poroshenko na svom Twitter profilu.

Pravim imenom Susana Jamaladynova, 32-godišnja Tatarka s Krima, u pjesmi u kojoj se zalaže "za mir i ljubav", govori o sovjetskoj deportaciji svog naroda, inspirisana pričama svoje prababe koja je doživjela tu mračnu epizodu sovjetske istorije.

Jamala je u izjavi za "The Guardian" prije samog finala održanog sinoć u Stokholmu rekla da bi njena eventualna pobjeda pokazala da su Evropljani "spremni slušati o boli i patnji drugih ljudi".

"Ukoliko pobijedim, to će značiti da savremeni Evropljani nisu indiferentni te da su spremni čuti o patnji drugih i spremni su suosjećati se", rekla je Jamala.

"The Guardian" podsjeća da je Ukrajina pobijedila na 61. izdanju Eurosonga s pjesmom čija je poruka uzrokovala tenzije sa susjednom Rusijom, koja je protestovala protiv učešća Ukrajine zbog, kako su naveli "politizacije" teksta, smatrajući da je to suprotno propisu takmičenja.

Jamala je u pomenutom razgovoru potrvrdila da su sjećanja na 1944. oživjela ruskom aneksijom Krima u martu 2014.

"Naravno da je pjesma i o 2014. Protekle su dvije godine donijele toliko tuge u moj život. Zamislite, kreativna ste osoba, pjevačica, ali ne možete ići kući dvije godine. Vidite svog bolesnog 90-godišnjeg dedu preko Skypea i ne možete ga posjetiti. Što bi trebala raditi? Samo pjevati sretne pjesme i zaboraviti na to? Naravno da ne mogu to napraviti", rekla je Jamala.