Muzika
200

Ponovo oduševljava glasom: Larisa Cof ne zaboravlja svoju zemlju i jezik

Piše: A. P.
Larisa Cof
Larisa Cof
Nakon što je prošle godine pobijedila na takmičenju za mlade muzičare u švedskom gradu Vasterasu, 14-godišnja Larisa Cof, djevojka porijeklom iz Bosne i Hercegovine, ponovo nas oduševljava svojim izvedbama.

Ovoga puta na snimanju emisije "Meraklije" u Švedskoj Larisa je prvi put pjevala na bosanskom i to numeru "Što te nema", koja je proslavila Jadranku Stojaković.

Larisa je rođena u Švedskoj, a njeni roditelji su iz BiH - majka Emira je iz Tuzle, a otac Davor iz Banje Luke. U toj skandinavskoj zemlji žive već 20 godina, ali su svoju kćerku naučili našem jeziku.

U razgovoru za Klix.ba Larisa kaže da je bila jako nervozna jer je ovo prva pjesma koju je naučila na našem jeziku.

"U početku puno toga nisam razumjela, naprimjer riječi 'šadrvan', 'biser niže', nisam znala šta znači 'niže', pa 'glasak krade'... Iako većinu riječi razumijem, bilo mi je teško shvatiti emociju koju ova pjesma nosi", ispričala nam je ova djevojka.

Nakon što je majku pitala da joj detaljnije objasni rečenične konstrukcije, sve je postalo jasnije.

"Mama mi je ovako objasnila: 'Znaš, dok je nena bila živa, znalo se desiti da je ne obiđemo i po sedam dana, pa kada bi se pojavili na vratima, ona bi plačnih očiju raširila ruke primajući nas u zagrljaj i govoreći: Draga djeco, što vas to nema'. Tada sam shvatila koliku čežnju nosi ta izreka 'što te nema'", kaže Larisa i priznaje da je plakala slušajući Jadrankinu izvedbu.

"Čula sam i izvedbu ove pjesme Himze Polovine, koja je zaista jedinstvena i onda sam i ja pokušala na svoj način prenijeti bar dio emocija koje su njih dvoje prenijeli u ovoj pjesmi", ističe mlada muzičarka.

Publiku, koja je slušala uživo u Vasterasu, činili su uglavnom Bosanci i Hercegovci koji žive u Švedskoj.

"Publika je bila oduševljena, a ja sam bila tako sretna i ponosna što im se dopala moja izvedba. Mnogi moji prijatelji Šveđani su poslušali ovu pjesmu i iako ne razumiju ni riječi, osjete tu jaku emociju i jako im se sviđa", otkriva nam Larisa.

Podsjetimo, mlada Larisa je prošle godine na takmičenju u Vasterasu pobijedila izvodeći vlastitu pjesmu "We Were Never Supposed To Be Together".

Vezani članci