Muzika
0

Plan B - nova velika zvijezda britanske scene na INmusicu

Sarajevo-x.com
Svestrani britanac Ben Drew aka Plan B prvi put dolazi u Hrvatsku. Autor megahitova "She Said" i "Prayin", multitalentirani Ben Drew je tekstopisac, pjevač, MC, glumac i režiser, a na INmusicu će nastupiti nakon što je osvojio Brit Award za najboljeg muškog izvođača 2011. godine.

Plan B se pridružuje line-upu koji dosada uključuje The Cranberries, Franz Ferdinand, Mando Diao i Gogol Bordello. Ulaznice po cijeni od 290 kuna su u prodaji u Tisak media centrima.

Bena Drewa je teško svrstati u bilo kakvu "žanrovsku ladicu", što je postalo sasvim jasno otkad je 2006. izdao debi album "Who Needs Actions When You Got Words", koji je dostigao status underground hita u Britaniji, nabijen sociološko-kritičkim tekstovima. Ben Drew je odrastao u problematičnoj londonskoj četvrti Forrest Gate, što je dosta utjecalo na tekstove njegovih pjesama, koji su poprilično uzburkali konzervativni dio britanskog društva. Žanrovi koji su obilježili njegovu muziku i izvršili utjecaj na njegovo stvaralaštvo su Soul, Hip-Hop, R'n'B, sa čestim uplivom akustične gitare.

Drugi album naziva "The Defamation of Strickland Banks" iz 2010. godine nije samo konceptualni soul album, već i istoimeni film u kojem je Ben glumio glavnu ulogu.

Polako, ali sigurno, osvojio je Britaniju, a zatim i čitavu Evropu. Singl "Stay Too Long" je dospio u Top 10 mnogih britanskih top-lista, a singl "She Said" je postao njegov najjuspješniji singl i već je dugo apsolutni vladar radijskog etera.

Uspješna karijera Bena Drewa nastavlja se i ulogama u filmovima "Adulthood" iz 2008. i "Harry Brown" iz 2009. godine u kojem je tumačio jednog od glavnih likova, rame uz rame sa slavnim Michaelom Cainom. Ove godine će biti završen i njegov rediteljski debi, film "Ill Manors".