Muzika
221

Pjesme goraždanskog benda Life And Death na svjetskim radiostanicama

Piše: E. A.
Haris Sijerčić
Kako to zvuči kad usred Amerike svira Life And Death, bend iz malog Goražda, i to prije Amon Amartha, Bodoma, Exodusa, Slayera, Maidena i Metallice?

"Nema veće sreće nego kad ljudi tamo negdje daleko spomenu Bosnu, čuju za nas, za Goražde, bez obzira na to šta vi mislili! Živio rock and roll!"

Ovako to, ushićeno i s ponosom, objašnjava Haris Sijerčić, kompozitor i frontmen goraždanskog heavy metal sastava "Life And Death" koji će, ako je suditi po zanimanju, postaviti nove heavy metal standarde u BiH. Bend o kojem je Klix.ba već pisao, za nešto više od godinu dana postigao je mnogo toga što drugi nisu, izazvali su pažnju kod domaće, ali i svjetske javnosti.

Haris Sijerčić, uprkos kulturnom sivilu kroz koje BIH prolazi, pokazuje da se uz iskren i predan rad može izdići iznad prosjeka i postići zapažen rezultat.

Podsjetimo da je Life And Death bend koji je svoj prvi single "The Reign Of Terror And Pain" posvetio svim nedužnim žrtvama rata u Siriji, bez obzira na to koje boje kože, nacionalnosti ili religije oni bili. Uz nadu da će pakao koji proživljava narod Sirije što prije završiti, jaka poruka mira završila je emitovanjem pjesme na mnogim svjetskim radiostanicama, a Haris to komentariše kao još jedan u nizu dokaza da se uz iskren pristup mogu postići relativno velike stvari, sa podrškom sredine ili bez nje. Mladi Goraždanin, koji je uz to magistar poljoprivrede, pokazao je time kako se sve može kad se hoće, dolazili vi iz neke od modernih zapadnih zemalja, ili recimo malog Goražda.

"Hvala Vam što se interesujete za heavy metal i omladinu, to me ispunjava. Tajna je u iskrenom pristupu prema svemu što radim. Gajim veliku ljubav prema heavy metalu još od malih nogu, jer je to zasigurno najiskreniji muzički pravac, muzički žanr na koji se svaki pojedinac može osloniti cijelim svojim srcem, umom i dušom. Ujedno, to će biti i naziv albuma prvjenca, "Heart Mind Soul", kaže Haris za Klix.ba.

Prema njegovom mišljenju, najveća mana ovdašnjih bendova je što razmišljaju lokalno, tako da ovakvi bendovi najvjerovatnije i ostanu na lokalnom nivou, bez obzira na to koliko dobri bili, za razliku od benda koji je sam osnovao.

"Jedna od tajni krije se i u tome da treba razmišljati svjetski, a onda se magija dešava sama po sebi. Glavni motiv benda Life And Death uvijek će biti promocija Goražda i naše BiH, najljepše zemlje na svijetu. Iskren da budem, svirao sam kao predgrupa Mladenu Vojčiću Tifi na Grbavici pred 8.000 ljudi, kao i na Gitarijadi u Zaječaru pred više od 40.000 ljudi, međutim, najveća sreća je ipak ona kada čujem jednu od svojih pjesama na nekoj od svjetskih radiostanica, u istom bloku sa svojim heavy metal herojima kao što su Kreator, Death, Soulfly i Hypocrisy, što se upravo i dešava. Javnost je krajnje pozitivno prihvatila pjesmu napisanu za sirijski narod“, priča Haris.

Kaže kako ga od početka sa bendom prati sreća, iako ovaj hobi nije nimalo jednostavan.

"Nisam se pokajao odabravši teži put, pisanje pjesama na engleskom jeziku, o temama koje se tiču svakog pojedinca na svijetu. Iako je snimanje albuma prvjenca još uvijek u toku, za početak sam izbacio tri singla kako bi javnost upoznala muziku koju pišem, ali i teme koje obrađujem u svojim tekstovima. Upravo te tri pjesme, "The Reign Of Terror And Pain", "Thrash Metal Horde" i "Death Thrashing Speed" trenutno se vrte na mnogim svjetskim radiostanicama, od Amerike pa sve do zemalja Bliskog Istoka. Međutim, najponosniji sam na onaj dio kada čujem voditelja kako izgovara riječi "Life And Death from Bosnia, from Goražde". Naprosto, svijet mora da čuje za Bosnu, našu historiju, ove rijeke, brda i planine i sav potencijal koji imamo. A tek naša omladina, vjerujte mi, naša omladina ima mnogo više da ponudi od trenutne slike kakva se plasira o nama u svijetu, slika o divljacima s Balkana. Živimo u vremenu kada se cijene krive vijednosti, a omladina koja se istinski trudi da nešto promijeni, ne može isplivati na površinu od svog tog šljama kojim zračimo kao region. Iako su prave stvari duboko zatrpane kilometrima sivila, moramo pokazati da vrijedimo. Zato nikad neću prestati promovisati svoj grad i svoju zemlju", kaže ovaj mladić.

Ističe kako dobija i mnogo poruka i poziva od omladine iz Sirije, u kojima se zahvaljuju za podršku iskazanu u pjesmi.

"Redovno sam u kontaktu s omladinom iz Sirije i ponosan sam na sva ta prijateljstva. Nisam ni znao da postoji toliki broj pobornika heavy metal kulture na Bliskom Istoku (smijeh). Znate, mnogo im znači to što neko misli na njih, i širi riječ nade da će ovaj prokleti rat što prije završiti. Pored njih, poruke podrške i odobravanja dolaze i iz drugih zemalja. To je za mene velika satisfakcija, jer zaista nema ljepšeg osjećaja nego kada osjetiš da ono što radiš nekome znači. I u buduće ću nastaviti s komponovanjem pjesama ovog tipa. Da li se radi o zemljama pogođenim poplavama, ili stanovnicima Afrike koji gladuju, uvijek ću pružiti svoju skromnu podršku kao pojedinac. Razmislite i Vi o tome da date svoj skromni doprinos na neki od načina. Kad bi svi barem trunku svog vremena izdvojili i učinili nešto za druge, vjerujte mi ovaj bi svijet bio puno bolje mjesto za život", smatra Haris Sijerčić.

Ističe kako je "Rock škola" iz Goražda upravo ona iskra koja je potrebna mladima.

"Momci i djevojke zaslužni za ovu priču rade nešto zaista pozitivno za našu mladež, ne mogu a da ih javno ne pohvalim. Sve više mladih opredjeljuje se za rock and roll i okreće leđa ulici, zadimljenim prostorima i primitivnoj muzici za široke narodne mase. To me veoma raduje, optimističan sam i siguran da svjetlija budućnost čeka sve nas", ističe.

Dodaje također kako u BiH ima još mnogo bendova koji vrijedno rade.

"Kakav bih ja to bio metalac kada ne bih iskoristio ovu super priliku i pomenuo i kolege iz drugih bh. metal bendova, koji se podjednako trude da svijet čuje za BiH, da smo živi i da postojimo. To su zasigurno momci iz Xepera, Gavranara, Enemy Inside, Pad Sistema, Man Down, Essence of Black, Hetrem, Toxicdeath, Festival of Mutilation, Silent Kingdom, Agonize, Emir Hot, The Loudest Silence, Marawa i drugi. Morate znati da nisam sam u ovoj "borbi", tu su još mnogi koji vrijedno rade i čekaju da ih otkrijete, tako da ne znam šta čekate, bacite se na preslušavanje", poručuje Haris.

Kada bi mladi imali više podrške sve bi u BiH bilo mnogo bolje, smatra ovaj mladić.

"Samo da nam vlast pruži malo više prostora i podrške, tek onda bi svijet vidio kakav se potencijal krije u ovoj našoj maloj i kulturno uništenoj, ali najljepšoj zemlji. Do tada nastavite da se borite za prave vrijednosti, i naravno, slušajte heavy metal", poručuje frontmen benda "Life And Death".