Zbogom, maestro!
524

Otišao je posljednji panonski mornar: Balašević je publici ostavio najljepše pjesme i priče

V. K.
Smrt Balaševića potresla mnoge u regionu (Foto:Davor Javorovic/PIXSELL)
Smrt Balaševića potresla mnoge u regionu (Foto:Davor Javorovic/PIXSELL)
Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u Beogradu u 67. godini života nakon komplikacija uslijed upale pluća. Veliku i bogatu karijeru Balaševića, obilježile su brojne pjesme i priče koje su budile najdublju emociju kod publike.

Karijera koja je počela skromno 1977. godine u pop-rock bendu "Žetva", vrlo brzo nastavila se prvim velikim Balaševićevim projektom kroz grupu Rani Mraz koja je izdala dva albuma, a čiji su članovi bili i Bora Đorđević i Biljana Krstić. Grupa je izdala dva albuma, a i do danas ostali su upamćeni brojni hitovi poput "Računajte na nas", "Moja draga sad je u Japanu", "Uticaj rođaka na moj životni put" i brojne druge pjesme.

Nakon karijere u bendovima, Balašević je započeo solo karijeru koju su obilježili brojni plodonosni periodi rada. Prvi album donio je hit "Boža zvani pub" i već tada, novosadski kantautor dostigao je veliku popularnost među stanovnicima Jugoslavije.

Nakon prvog albuma, uslijedio je niz novih muzičkih projekata. Redali su se albumi "Celovečernji the Kid", "Bezdan", "Panta Rei", "Dnevnik starog momka", "Marim ja", kao i "Tri posleratna druga".

Svaki album donosio je sa sobom i brojne hitove, a vjerovatno najpoznatije pjesme iz toga perioda su "Priča o Vasi Ladačkom", "Ringišpil", "D-mol" i brojne druge pjesme koje je Balašević ostavio iza sebe.

Ratna dešavanja i Balaševićev otpor ludilu

Nakon početka ratova na području Jugoslavije, Balašević je bio jedan od žestokih kritičara režima Slobodana Miloševića te je javno podizao glas protiv ratnih zbivanja na području Hrvatske kao i Bosne i Hercegovine o čemu jasno govore i albumi "Devedesete" te "Jedan od onih života" koji su inspirisani dešavanjima na području Jugoslavije tokom nesretnih devedesetih godina. Vjerovatno najpoznatija pjesma iz tog perioda jeste pjesma posvećena Vukovaru "Čovek sa mesecom u očima".

Pored nevjerovatne i besprijekorne muzičke karijere, Balašević se tokom života ostvario i u brojnim drugim sferama. Tokom 2010. godine napisao je scenarij za dugometražni film "Kao rani mraz" u kojem su glumili i glumački bardovi poput Radeta Šerbedžije i Mustafe Nadarevića.

Pored filmske i muzičke karijere, Balašević je emociju publici na području zemalja bivše Jugoslavije prenosio i putem pisane riječi. Tokom karijere napisao je nekoliko knjiga od kojih se izdvajaju "Tri posleratna druga", "Kalendar mog detinjstva", "Jedan od onih života".

Posljednji koncert u Sarajevu, Balašević je održao u Skenderiji 2018. godine koja je kao i uvijek bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Kroz svoje nastupe, uvijek je isticao kako ga za ovaj dio regije vežu posebne uspomene i emocija što je jednostavno dočarao i u knjizi "Tri posleratna druga".

U posljednjih godinu dana, Balašević je morao pauzirati nastupe zbog problema sa zdravljem. Krajem 2019. godine, Balašević je hospitaliziran zbog problema sa srcem te su mu ljekari u Srbiji tom prilikom ugradili stent. Poznati kantautor oporavio se vrlo brzo nakon operacije međutim pandemija koronavirusa ga je spriječila u namjeri da održi koncerte u nekoliko većih gradova na području bivše Jugoslavije.

Prije tri dana, mediji u Srbiji su prenijeli informaciju kako je Balašević ponovno hospitalizovan na Infektivnoj bolnici u Beogradu zbog komplikacija uslijed upale pluća.

Iako su prve prognoze bile dobre, te su mediji prenijeli informacije da se legendarni kantautor osjeća dobro, Balašević je danas izgubio bitku sa bolešću te je preminuo u 67. godini života.