Dom mladih
11

Osam odličnih bendova nastupa na Sarajevo Metal Festu

Sarajevo-x.com
Treće izdanje jedinog i najdugovječnijeg bh. muzičkog festivala za promociju heavy metal kulture održat će se 7. aprila 2012. godine u Amfiteatru sarajevskog Doma mladih čime se SMF vraća na mjesto održavanja prvog izdanja Sarajevo Metal Festa 2010. godine, a koje su ljubitelji heavy metala proglasili najpoželjnijim za održavanje ovogodišnjeg, trećeg izdanja.
Osam sjajnih bendova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Brazila dobilo je čast da počasti domaću i inostranu publiku sedmog aprila svojim žestokim zvukom.

Sarajevski "Hellride" koji je na bh. scenu donio zvuk dobrog, starog heavy metala sa okosnicom u stoner metal izrazu, svečano će otvoriti ovogodišnje izdanje Sarajevo Metal Festa. Hellride je bend čiji je promotivni CD dospio do Phila Anselma i svidio mu se.

Banjalučki "As I Fall" stiže na Sarajevo Metal Fest 2012 kao savršen odgovor na molitve ljubitelja modernih metal žanrova, ali banjalučki metalcore junaci neće oduševiti samo mlađe, već i starije ljubitelje metala svojom sjajnom svirkom i muziciranjem koje kombinuje različite melodične i žestoke momente metal zvuka.

Iz Bihaća stiže "Duat", death-grind sila koja melje sve pred sobom! Duat su dosad snimili dva EP izdanja, "Misery" i "A Vision To Show" koji su oduševili i publiku i kritiku, te su po riječima mnogih najteži bend festivala.

Ako je "Duat" najteži bend festivala, onda je "Bogamber" definitivno najkontroverzniji bend ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Metal Festa. Tuzlanska blasfemična četvorka predvođena članovima "Toxicdeatha" uzela je na sebe funkciju ismijavanja besmislenosti u fundamentalističkom pristupu monotonim religijama i od 1996. godine, ta funkcija im i više nego pristaje. Spojite thrash metal muziciranje i tekstove koji su satira komercijalno i narodno priznatog ludila organizovanih religija i to je Bogamber.

Iz Osijeka stiže "War-Head", thrash metal veterani čije ime znači iskustvo i dobru svirku. Sa dva cjelovečernja albuma ispod pojasa i velikim brojem odsviranih koncerata i turneja, kao i pojedinačnim iskustvom članova benda u svijetu heavy metala koje seže i u same početke devedesetih godina, trio koji čini "War-Head" definitivno će razdrmati sve prisutne na Sarajevo Metal Festu 2012.

Sa zagrebačkih ulica nam dolazi "Stronghold", hardcore jedinica koja će razdrmati gusto stisnute metal brigade na Sarajevo Metal Festu 2012. Dvanaest godina sviranja učinile su "Stronghold" jednim od omiljenih hrvatskih hardcore bendova.

Prijateljstvo - zajedništvo - snaga, slogan je staroškolskih hardcoreovaca "Strongholda" koji će sedmog aprila braniti boje hardcorea na Sarajevo Metal Festu 2012!

Sarajevo Metal Fest 2012 je i više nego ponosan ugostiti "BANE", koji je ni više ni manje nego savršeno dobar srbijanski odgovor na "Dark Funeral" i "Dissection", te cjelokupnu black/death školu Skandinavije. Sa svojim debitantskim albumom "BANE" pomjera granice regionalnog metala u pogledu produkcije, maštovitosti i aranžmansko-sviračkog umijeća.

Iz brazilskih katakombi na Sarajevo Metal Fest 2012 stiže nezaustavljiva sila mraka i metalnog zla - "Grave Desecrator". Osnovani 1998. godine, "Grave Desecrator" slovi kao jedan od najžešćih i najcrnjih bendova Južne Amerike.

Kombinirajući zvukove death i black metala sa povremenim uplivom thrash metal dionica, "Grave Desecrator" je kvartet koji jednaku količinu muzičke kvalitete predstavlja i u studijskom snimanju kroz svoja dva cjelovečernja albuma, te split i demo izdanja, ali i u živim nastupima pred metal publikom.

Ne propustite ovo zaista neponovljivo iskustvo dolaska brazilskog "Grave Desecratora" u Bosnu i Hercegovinu, samo na Sarajevo Metal Festu 2012.

Cijena karte za Sarajevo Metal Fest 2012 iznosi 20 KM, a karte se mogu kupiti na blagajni Amfiteatra Doma mladih samo na dan održavanja Festivala.

Više informacija o Sarajevo Metal Festu 2012 možete saznati na oficijelnoj stranici www.sarajevometalfest.com, kao i na oficijelnoj Facebook prezentaciji koja se nalazi na adresi www.facebook.com/sarajevometalfest.