"Sporne cajke"
0

Odluka suda u Hrvatskoj: Uprava Pule je protuzakonito zabranila koncert folkera iz BiH i Srbije

N. O.
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i Duško Kuliš (Foto: Pixsell/Srećko Niketić/YouTube)
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić i Duško Kuliš (Foto: Pixsell/Srećko Niketić/YouTube)
Sud u Pazinu donio je presudu u sporu između firme Cimar Production iz Zagreba koja je prošle godine organizirala koncert bh. pjevača Duška Kuliša i drugih folkera iz Srbije u Puli i uprave Grada Pule koji je zabranio njegovo održavanje te su naveli da je zabrana bila nezakonita.
Kako je navedeno u obrazloženju presude sudije Damira Rabara "sklapanju navedenog ugovora su prethodili pregovori stranaka putem e-maila u kojima je tuženi tražio od tužitelja podatke o manifestaciji koju namerava održati u predmetu zakupa, na šta je tužitelj odgovorio da se radi o koncertu Duška Kuliša, dok podatak o gostujućim izvođačima nije dostavio uz obrazloženje da mu isti još nisu poznati".

U obrazloženju se navodi da je upravo to jedan od razloga zašto je Grad Pula raskinuo ugovor. Još jedan razlog je što avans nije bio plaćen na vrijeme.

No sud je oba argumenta odbio. Što se tiče avansa, sud ističe da neplaćanje u roku nije moglo biti razlog za raskid ugovora jer je to trebalo biti izričito napomenuto u odredbama ugovora, a nije.

O drugom razlogu tj. nenavođenju gostiju Duška Kuliša sud je u presudi naveo: "Po zaključku ovog suda podatak o izvođačima koji će nastupiti kao gosti koncerta Duška Kuliša, bez obzira kakvom se vrstom glazbe bavili, iako prema navodima tuženika 'daju jednu drugu dimenziju', nije i ne može biti takve naravi da bi mu se zbog toga mogao dati značaj bitne zablude kakva se traži".

Dalje su naveli kako je u samom ugovoru navedeno da će nastupiti Duško Kuliš i njegovi gosti, "pa je potpisom ugovora tuženik pristao i na nastup izvođača koji poimenično nisu navedeni u ugovoru. Naknadno tuženikovo neslaganje s izvođačima kao gostima Duška Kuliša ne može imati značaj zablude niti prijevare, kako to navodi tuženik".

Podsjetimo, upravo su gosti bili sporni dio koncerta, a trebali su nastupiti Ana Bekuta, Zorana Mićanović i Dragan Kojić Keba - izvođači folk muzike.