Uskoro u Sarajevu
97

Obojeni program: Cijeli region je preživio neki mentalni zemljotres i lagano dolazimo sebi

Piše: E. Lj.
Obojeni program (Foto: Jovan Milinov)
Obojeni program (Foto: Jovan Milinov)
Treće noći haloo Sarajevo Beer Festivala nastupit će Obojeni program, novosadski alternativni rock bend autentičnog muzičkog izraza. Tom prilikom će sarajevskoj publici predstaviti dugoočekivani album "Exit 2017" koji je izašao krajem prošle godine.

"Prve nastupe u Sarajevu imali smo osamdesetih godina prošlog stoljeća. Sarajevo je uvijek specifično, s tim što je sada još moderniji grad. Realno, cijeli region je preživio neki mentalni zemljotres i lagano dolazimo sebi. Svi se nadamo da će biti bolje", rekao nam je frontmen Obojenog programa Branislav Babić Kebra.

Na koncertnom albumu "Exit 2017", koji je objavljen na vinilu, našlo se 12 pjesama. Ovaj album zapravo je spektakularan nastup koji je ovaj kultni bend priredio na glavnoj bini EXIT festivala na Petrovaradinskoj tvrđavi u julu prošle godine. Na albumu su svoje mjesto našle neke pjesme s početka karijere Obojenog programa poput "Nebo, nebo plavo je", ali i novije stvari i pjesme s polsjednjeg studijskog albuma poput "Svaka definicija je gubitak slobode" i "Kako to misliš mi".

"Festivali su bitni kako kako za lokalnu sredinu, tako i za cijeli region. Na taj način se uspostavljaju poslovne veze, ali i razmjene na raznim nivoima. Publika to voli, vole i izvođači, gradovi imaju od toga neke profite i svi su sretni i zadovoljni. Muzika sama po sebi proizvodi pozitivnu energiju i suštinski benefit svega toga su pozitivna energija i pozitivno razmišljanje", rekao je.

Pioniri su srbijanske alternativne rock scene, a njihova kreativnost zadivljujuća je i nakon 38 godina veoma uspješne karijere.

"Mi živimo neke sasvim obične živote, ali i u tim običnim životima ima mjesta za svašta", rekao je Kebra.

Obojeni program nastao je krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a jugoslovenskom novom talasu pridružio se prvim albumom "Najvažnije je biti zdrav".

"Svi u bendu su odrasli na zvuku jugoslovenskog novog talasa, svi smo kao djeca bili u tome. Vremena su se promijenila i muzika je sada nešto drugo, ali ima još uvijek ljudi koji to kapiraju na pravi način. Danas je teško bilo šta definisati, a kamoli neku alternativnu djelatnost. Mislim da je to neki estetski kod u svakome od nas, širina razumijevanja, posvećenost, stvaralaštvo, život", rekao je.

Sa kolegama iz benda počeo je raditi na novim pjesmama i nada se da će novi album svjetlo dana ugledati krajem ove godine.