Muzika
0

Norvežanin postao prva svjetska superzvijezda

Klix.ba
Kurt Nilsen
Kurt Nilsen
Norvežanin Kurt Nilsen pobjednik je prvog svjetskog takmičenja 'World Idol' (naša 'Supernova') u kojem je učestvovalo 11 superzvijezda iz 11 zemalja.

25-godišnji Nilsen, bivši limar, postao je superzvijezdom u specijalnom izdanju ovog megapopularnog talents showa.

Drugoplasirani bio je američki Pop Idol Kelly Clarkson, a treća pozicija pripala je Belgijskoj superzvijezdi Peteru Evrardu. Drugi Britanski Pop Idol Will Young završio je na petom mjestu.

Nilsen, koji je pjevao pjesmu grupe U2 'Beautiful Day', za svoju izvedbu dobio je maximalan broj bodova od 9 zemalja, od ukupno 11 zemalja koje su imale pravo glasanja.

Ostale zemlje koje su učestvovale u takmičenju bile su: Južna Afrika, Poljska, Nizozemska, Njemačka, region Bliskog Istoka, Kanada i Australija.

Svi učesnici su svoje pjesme otpjevali na Božić, 25. decembra, a rezultati glasanja po sistemu kao na Evroviziji, objavljeni su na prvi dan nove godine.

"Ovo je nevjerovatno!" - izjavio je Nilsen nakon pobjede, te obraćajući se ostalim takmičarima dodao: "Volim vas ljudi!".

Otac dvoje djece, Nilsen nakon pobjede u svojoj zemlji imao je najprodavaniji singl u historiji Norveške. Njegov album doživio je platinastu prodaju prvog dana izlaska.

Idejni tvorac ovog music talents showa Simon Fuller izjavio je da je od početka želio da show bude zasnovan na 'svjetskom konceptu'. "Posljednje dvije godine su bile sjajne. Osjećam se veoma zadovoljno kada vidim da je britanska tv ideja doživjela takav uspjeh na svjetskom nivou." - dodao je Simon Fuller.