Objasnila razloge
65

Nicki Minaj otkazala koncert u Saudijskoj Arabiji zbog prava žena i LGBT populacije

L.K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Reperica Nicki Minaj otkazala je svoj koncert u Saudijskoj Arabiji iduće sedmice, objašnjavajući da to radi jer želi podržati prava žena i LGBT populacije u toj državi.

Plakati najave za njen koncert izazvali su brojne reakcije javnosti, a mnogi su se pitali kako će njene odjevne kombinacije i tekstovi sa psovkama biti prihvaćeni u ultrakonzervativnoj državi kao što je Saudijska Arabija.

"Nakon pažljivijeg osmatranja odlučila sam ne održati zakazani koncert na Festivalu Jeddah. Iako bih voljela nastupati pred mojim fanovima iz Saudijske Arabije, nakon što sam naučila mnogo toga o problemima koji postoje u ovoj državi, shvatila sam da je važnije da dam podršku pravima žena, LGBT populaciji i slobodi govora", kazala je Minaj u saopćenju za javnost.

Američka organizacija za ljudska prava napisala je otvoreno pismo reperici tražeći joj da otkaže koncert. Tražili su joj da odbije novac koji joj je ponuđen i da iskoristi svoj status zvijezde i utjecaj kako bi zatražila puštanje žena aktivistkinja koje su zadržane u pritvoru.

Pjevačica Mariah Carey je ranije ove godine dobila sličan zahtjev za otkazivanjem koncerta, od iste organizacije kao i Nicki Minaj. Reper Nelly je prošlog decembra prikupio veliki broj osuda javnosti jer je u Saudijskoj Arabiji održao koncert kojem su mogli prisustvovati samo muškarci.