Druga polufinalna večer
0

VIDEO / Ni Hrvatska ni Slovenija nisu prošle u finale Eurosonga

Priredila: Adisa Pobrić
Feminnem (Foto: Reuters)
Feminnem (Foto: Reuters)
Uz dozu diska, pop balada, jednostavnih rima i raznolikih scenskih nastupa završena je druga polufinalna večer Eurosonga 2010. u Oslu. Naše komšije koje su se našle u ovom dijelu takmičenja za najbolju pjesmu starog kontinenta nisu imale dovoljno sreće, tako da ni Hrvatska ni Slovenija nisu ostvarile plasman dalje.

U dalji tok takmičenja od 17 zemalja-učesnica plasiralo se njih deset, tako da ćemo u subotu, 29. maja, od 21 sat ponovo slušati: Gruziju, Ukrajinu, Tursku, Izrael, Irsku, Kipar, Azerbejdžan, Rumuniju, Armeniju i Dansku.

Druga finalna večer obilovala je favoritima kladionica, među kojima svakako treba istaći 17-godišnju Azerbejdžanku Safuru na čiju reklamnu promociju su utrošeni milioni, te Sofiju Nizharadze, Gruzijku koja je odlično izvela energičnu, solistički zahtjevnu numeru.

Zanimljivo je da je Kipar za ovo takmičenje pjevača Velšanina pronašao na Internetu, upitali su ga želi li predstavljati njihovu zemlju i on je pristao. Rock bend koji predstavlja Tursku dobitnik je nagrade MTV-a za najbolji evropski bend, a armenska pjesma predstavnica zbog svoje melodičnosti sigurno će biti favorit i u finalu.

Narodno-zabavni rock Slovenaca nije oduševio evrovizijsku publiku, ali im treba čestitati na inovativnosti. Djevojke iz grupe Feminnem, koje su predstavljale Hrvatsku, sve vrijeme su visoko kotirale na kladionicama, a pjesmi "Lako je sve" zbog romantike i nježne izvedbe prognozirali su siguran prolazak u finale. Nažalost, to se nije desilo.

Dodajmo i to kako publika iz Bosne i Hercegovine nije mogla glasati za predstavnike ove polufinalne večeri, ali će to svakako moći u subotu.

Pored 10 finalista iz prve i 10 iz druge polufinalne večeri, pet zemalja je već odranije u finalu: Norvežani kao pobjednici prošlogodišnjeg Eurosonga, a Španci, Britanci, Francuzi i Nijemci kao osnivači onoga što je već 55 godina poznato pod nazivom Eurosong. Upravo je Njemica Lena Meyer-Landrut sa ritmičnom, lako pamtljivom pjesmom "Satellite" jedna od najvećih favoritkinja publike uoči finala u Telenor Areni.

Vukašin Brajić, predstavnik naše zemlje, nastupit će šesti.