Muzika
0

Nek mirišu avlije: U susret Bajramu održan tradicionalni koncert u Goraždu

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Goraždanski Centar za kulturu u susret najvećem islamskom blagdanu Kurban-bajramu organizirao je tradicionalni koncert "Nek mirišu avlije".

Radost zbog dolaska islamskog praznika u velikoj sali Centra za kulturu podijelili su posjetioci i učesnici koncerta, brojni goraždanski interpretatori i hor Centra za kulturu.

Između ostalih na koncertu su nastupili i Salko Dervišević, Ahmedina Pljevljak, Adaleta Velić, te Armin Mešanović, Safet Bučo i Rijad Karić. Na zadovoljstvo publike gost koncerta bio je i legendarni goraždanski izvođač Aziz Gluščević Zisko. Oni su učinili posebnom noć ispunjenu ilahijama i sevdalinkama.

Na značaj Kurban-bajrama ukazali su iz Islamske zajednice, a u svom obraćanju glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Goraždu Rasim efendija Džafić podsjetio je na blagodeti koje nosi ovaj islamski blagdan te poruke koje se šalju vjernicima širom svijeta o približivanju bogu i bogobojaznosti.

"Dolazi nam mubarek bajram Hadžijski ili Kurban bajram kada svi mi koji smo u mogućnosti prinosimo žrtve u ime Allaha dž.š., kada se približavamo uzvišenom gospodaru našom žrtvom", kazao je Džafić čestitajući Bajram svim vjernicima islamske vjeroispovijesti.

Čestitke povodom Kurban bajrama ovom je prilikom uputio i Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda, podsjećajući na vrijednosti velikog islamskog blagdana.

"Neka ovaj blagdan u naša srca unese mir i zadovoljstvo, približi nas jedne drugima i donese puno radosti. Bajram je prilika da međusobno iskažemo našu ljubav, poštovanje i podijelimo drage trenutke sa našim najbližim, porodicom i prijateljima. U tom duhu želim da proslavite ovaj značajan blagdan za muslimane širom svijeta", poručio je Ramović.